Софийският университет обяви готовност за протести заради болница Лозенец

Александра Маркарян 12 декември 2018 в 18:04 6855 1

Софийският университет влиза в протестна готовност от днес заради решението на Министерския съвет за болница "Лозенец". На 21 декември той реши лечебното заведение да не е към правителството и да бъде преобразувано в многопрофилна детска болница.

Бившата Правителствена е основната клинична база на Медицинския факултет на СУ и преподаватели и ръководството му се опасяват, че лишаването на болницата от всички медицински специалности, с изключение на педиатрия, ще сложи край на съществуването на факултета.

Решението за обявяване на протестна готовност бе взето тази вечер по предложение на проф. Даниел Вълчев, бивш министър на образованието и преподавател в Юридическия факултет на СУ от Академичния съвет на извънредно заседание. Съветът упълномощи ректора проф. Анастас Герджиков да представи утре одобрено от мнозинството становище пред Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Първо, той ще представи доказателства пред депутатите, че има пряка връзка между съществуването на факултета и клиничната му база - болница "Лозенец".

Второ, от името на СУ той ще поиска управляващите да представят цялостната си визия за следващите стъпки по отношение на болницата по педиатрия, на Медицинския факултет и на болница "Лозенец". Дотогава и докато не се постигне пълно съгласие по визията, Алма матер остава в протестна готовност.

Трето, преди представянето ѝ и съгласието по нея, СУ настоява да не се предприемат никакви стъпки, включително да не се изпълнява гласуваното от МС постановление за изключването на болницата от подчинените му структури.

От СУ настояват и да се разреши преминаването на болницата към структурата на Софийския университет - нещо, за което настоява и директорът на болницата, който е и декан на МФ - проф. Любомир Спасов. Той присъства на заседанието, продължило повече от час и половина, без нито веднъж да вземе думата.

На него се чуха остри реплики, включително искане за оставката на здравния министър Кирил Ананиев, който е вносител на предложението за промените, както и констатацията, че правителството действа "като слон в стъкларски магазин".

Още по темата

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

1

безпартийна

13.12 2018 в 11:27

Ако болница Лозенец не е многопрофилна, тя няма как да бъде университетска болница на Медицинския факултет на СУ. Това е очевидно. Ако стане педиатрия, няма как да се обучават студенти в другите специалности. Към това, защо се забравя, че Медицинският университет си има педиатрична болница. Защо е нужна втора такава? Съвсем друг въпрос е защо болница Лозенец приема за лечение само правителствени пациенти, с което се ограничава достъпът на други пациенти. Този статут на болницата само ограничава развитието на медицинските й специалисти, и ограничава ефективното използване на нейния ресурс.