Софийският университет обяви нулева година за приема по медицина (допълнена)

Александра Маркарян 01 февруари 2018 в 18:18 140762 4

Снимка http://aub.bg

Софийският университет обяви нулева година за приема на студенти по медицина в държавна поръчка.

Решението е взел снощи Академичният съвет на университета, на който не бяха поканени журналисти, точката не е била в предварително обявения дневен ред, а е внесена извънредно в края на заседанието.

OFFNews научи за решението от свои източници и отправи запитване до отдела за връзки с обществеността на Университета. 6 часа по-късно получихме отговор от ръководителя на отдела Боряна Коларова, от който става ясно единствено, че вносител на предложението е Медицинският факултет, но не и какво решение е взел Съветът и с какви мотиви.

След настояването ни да получим отговор поне на основния си въпрос, Коларова потвърди, че Съветът е гласувал да има нулева година, но отказа да посочи името на вносителя. Декан на Медицинския факултет и член на Академичния съвет е проф. д-р Любомир Спасов, директор и на болница "Лозенец" (бивша Правителствена).

На последното заседание проф. Спасов остро настояваше АС да разреши факултетът му да провежда собствени приемни изпити - по биология и химия, различни от тези за прием във Факултета по химия и фармация и Биологическия факултет, но Съветът отхвърли това искане.

На допълнителния въпрос на OFFNews какви все пак са мотивите за решението на СУ да няма прием в държавна поръчка по медицина тази година Коларова отговори, че не е ясно кога Медицинският факултет ще получи обещаната от държавата нова сграда (на бул. "Черни връх"). Тази сграда, в която сега се помещава професионална гимназия, бе дадена на СУ в замяна на отнетата му сграда на бул. "Ал. Стамболийски" 82.

Досега база за студентите бе сградата на УБ "Лозенец". По думите на Коларова обаче студентите станали "повечко".

Решението за спиране на приема на студенти по медицина идва по-малко от месец преди началото на приемната кампания. Заявленията за явяване на изпитите за първата кандидатстудентска сесия се подават от 19 февруари до 9 март.

Изпитите, с които, наред с други специалности, се влиза и в специалността "Медицина" - химия и биология, са насрочени съответно на 25 март и 15 април.

Специалността "Медицина" в СУ с изтекла акредитация, показа проверка на OFFNews. Акредитацията, дадена ѝ от Националната агенция по оценяване и акредитация, е била валидна до септември 2017 г. Това не означава, че СУ няма право да обучава бъдещи лекари сега. От Университета са внесли документи с искане за подновяване на акредитацията на 5 юни 2017 година и в момента тече едногодишният срок, в който НАОА трябва да се произнесе. До тогава имат право да обучават, поясниха за OFFNews от НАОА.

Дали Университетът ще получи положителна оценка, ако да, каква ще бъде тя (оценяването е по десетобалната система, от 0 до 10) и колко години ще е валидна евентуалната нова акредитация, ще стане ясно най-късно до 5 юни 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12329

4

Шопа

06.02 2018 в 11:45

И това защото имаме много лекари, или защото не ни трябват ?

11800

3

limlim

02.02 2018 в 14:58

Нулева, щото има реален изпит общ за СУ. По лесно се влиза в другите мед. вузове, а има и платено без изпит.

11671

2

безпартийна

02.02 2018 в 12:15

Нулева година за прием по медицина, на фона на факта, че лекари отчайващо не достигат в България, ми звучи зловещо. Не достигат и медицински сестри, но не знам какво правителството прави по въпроса. Не е въпрос за липса на сграда, след като самият ръководител на Медицинския факултет я е дарил на правителството. Има нещо много по-гнило в цялата история.

21061

1

рамбо

01.02 2018 в 20:31

Не е толкова трудно да се отгатнат мотивите и се учудвам, че тук не се споменава нищо по темата. Това решение на СУ вероятно е следствие от решението на правителството значително да ореже издръжката за студенти по медицина, която плаща на ВУЗ-овете. Грубо казано вече няма далавера за тая специалност за СУ и те ще бълват дипломи в други по-скъпо платени специалности.