Софийският университет преизбра ректора си

OFFNews 21 ноември 2019 в 13:50 1643 0

Снимка БГНЕС

Общото събрание на Софийския университет преизбра снощи ректора си проф. Анастас Герджиков. Кандидатурата му беше единствената за поста.

"За" гласуваха 254 делегати. Действителните гласове бяха 318.

Пред събранието, продължило почти един работен ден, професорът обрисува положителната картина на един успешен мандат, обеща да работи за вдигане на преподавателските заплати с 60%, да стимулира научната дейност и публикациите.

В отчета си проф. Герджиков се похвали с финансово стабилизиране на университета, с увеличаване на заплатите и удвояване на научната дейност, със запазване на позициите на СУ сред първите 1000 в някои международни класации, с генерирането на множество "интересни събития и положителни новини", при което "отразяването на успехите на Софийския университет в медиите постепенно надделя над негативните репортажи". Герджиков се похвали и с първото място на СУ в най-много професионални направления в професионалната рейтингова система на висшите училища в България.

От Контролния съвет разсеяха твърде положителната картина, като поискаха проф. Герджиков да започне да изпълнява Закона за висшето образование в частта му, която предвижда не по-малко от 75% от приходите от студентски такси от специалностите в дадено професионално направление и субсидия от държавния бюджет за издръжка на съответното направление да отиват именно за него, а не да бъдат прехвърляни по други пера за покриването на други разходи. Няма яснота и за това как се изчисляват останалите 25% - отбелязаха от Съвета. От Контролния съвет изразиха опасения и относно статута на някои сгради, както и този на Университетска болница "Лозенец".

Нуждата от ремонти в сградите бе основен въпрос за изказали се преподаватели. Липсват и рампи за хора с увреждания. На това проф. Герджиков отговори, че парите са недостатъчно - нужни били 40 млн. лева, имало 13 млн. Липсващите електронни системи в университета също дразнят преподаватели, стана ясно от изказване, на което старият нов ректор отвърна, че се работи по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови