Социалното министерство не знае колко са бездомните хора в България

В центровете за временно настаняване бездомните могат да останат в определена част от денонощието до 3 месеца в годината

Рени Петрова 16 януари 2023 в 10:03 2326 0

бездомен

Снимка pixabay

Бездомен човек

Всеки град и всеки квартал в него "си знае" бездомните хора. Виждаме ги почти всеки ден в подлез, на спирка, на пейка. През зимните месеци те са увити в одеяла, но са си на същото място. А то в повечето случаи не се променя с години. 

Какво се случва с бездомните хора в България не само през зимата, колко са те и какво правят институциите за тях попитахме Министерството на труда и социалната политика. От 10-те зададени въпроса МТСП са видели някои, като три са препратили на други две министерства и на Агенцията за социално подпомагане. От отговорите на останалите не става ясно дори колко са тези хора и къде отиват.

Попитахме има ли статистика за броя на бездомните; има ли дефиниция за това кой е без дом; има ли Агенцията за социално подпомагане данни за подадените през годините сигнали за бездомни и ако да, какво показват те; как се действа при получен сигнал; достатъчни ли са местата в центровете за временно настаняване; те целогодишно ли работят и в какъв часови диапазон; има ли центрове за хора на възраст под 16 г.; колко от бездомните страдат от психическо или физическо увреждане; възможно ли е настаняването им в специализирано заведение и каква е процедурата; какво се прави, ако някой от тях е психичноболен и буйства; има ли изобщо стратегия за работа с тях и ако да, какво включва тя.

"В Министерството на труда и социалната политика не е създавана исканата информация, по отношение на данни за съществуването на официална статистика за броя на бездомните хора в България и министерството няма данни за нейното местонахождение", отговориха от ведомството на въпроса ни за броя на бездомните у нас. Данни за броя няма, но дефиницията е налице: хора, "които не притежават собствен или съсобствен жилищен имот на територията на цялата страна и са останали без подслон поради инцидентно възникнали обстоятелства, както и лицата, избрали бездомността като начин на живот". От нея може да се заключи, че и обитаващите незаконни постройки ще се окажат бездомни. А също избягалите заради домашно насилие.

От министерството твърдят, че бездомността била секторен приоритет, който обхващал жилищното настаняване, достъпа до финансови услуги, образованието, здравеопазването, социалната закрила, заетостта. Посочват също, че бездомността се определя като една от най-тежките форми на бедност и лишение, която трябва да бъде премахната чрез целенасочени интегрирани политики и признават, политиката в областта на бездомността надхвърля функционалните им компетентности.

На въпроса ни колко са центровете и по колко часа на ден бездомните могат да останат там няма конкретен отговор. По-скоро има "мъмрене": центровете не били центрове, наричали се "дейности за подкрепа за превенция и/или преодоляване на социалното изключване, реализиране на права и подобряване на качеството на живот".

При непосредствена опасност за живота на лицето Дирекция "Социално подпомагане" уведомява МВР. Задължение да уведомят ДСП имат и частните доставчици на социални услуги. Дирекцията е длъжна да реагира незабавно на всеки сигнал за лице "в кризисна ситуация" - добавя МТСП, тоест е в безпомощност, нестабилност или в опасност за живота, не подлежи на хоспитализация и не е в състояние да се справи само или с помощта на другиго. Тези центрове са 13 в цялата страна - в общините Благоевград, Бургас, Видин, Лом, Монтана, Русе, Силистра, Стара Загора, Димитровград и София-град. Бездомни се настаняват в тях за до три месеца за календарна година, а при необходимост - до 6 месеца.

В края на декември 2022 г. Мина Йовчева от дирекция „Социални услуги“ в Столична община обясни пред БНР, че в София има 3 центъра за временно настаняване, които се финансират изцяло със средства от държавния бюджет. "В тях капацитета е 570 места. Те не решават трайно жилищните проблеми на хората., защото престоят там е от 3 до 6 месеца", добави Йовчева.

Социалните услуги се финансират със средства от държавния и общинския бюджет, се управляват от кметовете на общини: "Поради това по въпросите, касаещи същинското предоставяне на услугите в ЦВН, информация може да бъде предоставена от кметовете на горепосочените общини, на чиято територия функционират действащите в момента центрове".

Съществуват и  общинските жилища, които се разпродават. През 1989 г. броят им е 120 000 в София, то днес те са под 7500, пише "Дневник". Чакащите за жилище са над 10 000.

Въпроса ни има ли стратегия за работа с бездомните МТСП подминава с мълчание. Няма отговори и на въпросите поддържа ли Агенцията за социално подпомагане статистика за подадените през годината сигнали за бездомни хора, както и каква е практиката при подаване на сигнал за бездомен човек. Министерството пренасочва тези въпроси към АСП, а други - колко са бездомните психичноболни или с физическо увреждане и може ли те да бъдат настанени и по каква процедура - до Министерствата на здравеопазването и на вътрешните работи. 

До публикуването на материала не са получени отговори от АСП, МЗ и МВР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови