Спаси София: Общинските паркинги около НДК да работят като синя зона

OFFNews 27 май 2020 в 12:41 6911 0

Подземни паркинги около НДК стоят празни, а улиците наоколо са задръстени от коли. 

Около НДК са построени три подземни гаража с общ капацитет от около 800 места. Най-големият от тях се намира при бул. „Фритьоф Нансен“, но заради високите цени стои полупразен и се е превърнал в място за складиране на излезли от употреба автомобили, съобщиха от Спаси София. Те се възмущават, че цената за месечен абонамент там е около 200 лв., а годишният абонамент за синя зона - 150 лв.

Голяма част от втория голям подземен паркинг, намиращ се при бул. „Витоша“, е отдадена под наем на частни фирми за печатарски цех. Третият подземен паркинг с вход откъм бул. „Пенчо Славейков“ пък изобщо не работи. 

„Далеч по-разумно е Столична община да влезе във владение на собствените си терени и да прекрати договорите с частните оператори. Глупаво е да имаме печатница в центъра на София, където има сериозен проблем с паркирането или пък общински паркинг, който не работи. Двата наземни паркинга на ЦГМ трябва също да се приобщят към Синята зона, за да може да важат същите правила както в останалата част на зоната, обяснява Борис Бонев, независим общински съветник. 
От Спаси София поясняват, че са изпратили искания до районните кметове, ЦГМ, Столичната община и държавата да им бъдат предоставени договорите, условията и сроковете за отдаването на паркингите. Целта е всички паркинги около НДК, с общ капацитет над 1000 места, да се върнат обратно за управление към Общината и да станат част от Синята зона със същите условия за ползване от гражданите. 

„Докато спорим за 40 места за паркиране, които се намаляват с реорганизацията на бул. „Патриарх Евтимий“, за да получим по-бърз градски транспорт и свързана велосипедна мрежа, тук имаме възможност да получим над 1000 допълнителни паркоместа. А съвсем скоро ще предложим и 10 терена в кварталите, подходящи за изграждане на монтажни паркинги с капацитет от 4000 места, казва още Бонев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!