Спаси София: Проектът за ремонт около ''Св. Александър Невски'' да се преработи

OFFNews 03 юни 2020 в 15:03 2631 0

Проектът за ремонт около площад "Св. Александър Невски" и Народно събрание да бъде спрян и преработен, настоява Спаси София. 

Според тях представеният от Столична община и главния архитект Здравко Здравков "не решава проблемите в тази зона и се ограничава до козметичен, но скъп ремонт, който нито запазва автентичния дух на столицата, нито решава множеството проблеми". 

Като пример от Спаси София посочват запазеното паркиране около храма, което нарушава градската среда и визията на църквата.

Не се предвиждат никакви подобрения и преосмисляне на пл. Народно събрание, който остава огромен и хаотичен паркинг, без никакви подобрения за пешеходците, твърдят от Спаси София. 

Широки улици с отдавна загубена транспортна значимост като "Оборище" и "15-ти ноември" се запазват с огромни платна за движение. Източната част на ул. Оборище, която на практика ще обслужва само паркоместата по площад Св. Ал. Невски, се запазва с три ленти в посока, за сметка на тесни тротоари и липса на каквито и да е мерки за привличане и задържане на хората в пространството. По източната част на улицата, която ще бъде затворена за автомобили, тротоарите и “пътното платно” ще бъдат на различни нива, което изкуствено разделя пространството за пешеходците и гарантира, че огромната ѝ площ ще остане мъртва и неизползвана, подобно на пространството пред Съдебната палата. Ул. 15-ти ноември запазва огромният габарит за автомобили, но с проектът не се разширяват или подобряват тесните и неприятни тротоари при БАН и Народното събрание, смятат още от неправителствената организация. 

Те са против и да се запазят кашпите около паметника на Цар Освободител. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови