Спаси София предлага полукръгово движение да отпуши движението по Симеоновско шосе и кв. Витоша

OFFNews 28 април 2020 в 09:35 4422 2

Предложение за облекчаване на движението по бул. "Симеоновско шосе" - един от входовете към кв. "Витоша" - предлага "Спаси София".

"Предлагаме изграждане на полукръгово движение на мястото на сегашното 6-клонно кръстовище" - каза експертът по транспортно проектиране от гражданската организация Стефан Спасов и увери, че предложението се отправя след внимателен анализ. По него са работили пътни инженери, урбанисти.

Новата организация би позволила влизането и излизането от презастроения квартал да бъде по-бързо и лесно, без това да затруднява движението по основния булевард - твърдят от "Спаси София". Спасов допълва, че така би се отворил нов изход с две ленти, излизането от квартала ще бъде съществено подобрено и много повече автомобили от кв. Витоша ще могат да се включват и изключват в бул. "Симеоновско шосе".

“В момента на малка площ има сложно кръстовище с недостатъчно място за изчакване. Кръговото движение там ще намали пресичанията на автомобилните потоци и блокирането на кръстовището, което се случва постоянно и създава тежки проблеми - изцяло пропуснати зелени фази и задръствания в дълбочина на квартала.”, обясни арх. Константин Кирилов от Спаси София. Той споделя, че редовно излизането сутрин от квартала отнема и над половин час и мерки за подобряване на движението са абсолютно наложителни.

Предложението на Спаси София е съгласувано и с инициативния комитет на живущите в кв. Витоша ВЕЦ–Симеоново, чиито членове от години протестират с искане за по-добра инфраструктура в квартала.

“От години се говори за проблемите на южните презастроени квартали и е време най-накрая да предприемем конкретни действия, за да облекчим живота на жителите им. Все още има работа по този проект, точно затова съм изпратил искане до заместник-кметовете за изработване на подробен проект и транспортна симулация. Така ще гарантираме, че предложението ще отговори по най-добрия начин на нуждите на хората от кв. Витоша, но и на транзитно преминаващите по бул. Симеоновско шосе. Очаквам да работим заедно по този проект”, заяви Борис Бонев, независим общински съветник и член на "Спаси София".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови