Спаси София предлага велоалеята на Витошка да слезе от тротоара

OFFNews 28 юни 2019 в 10:46 2323 0

Импровизирана велоалея от червен килим покри неправилно паркиран автомобил, а колоездачи демонстрираха готовност да минат върху нея. 

Организатор на акцията до пилоните на НДК и на ул. "Г. С. Раковски" бе "Спаси София". Целта на акцията е да покаже, че в града има място за велоинфраструктура, както и че вече съществуващата трябва да бъде свободна от неправилно паркирани автомобили и други препятствия, обясняват от организацията.

Избраните места за акцията не са случайни. На бул. “Витоша”, до парка на НДК, където велоалеята по тротоара създава конфликти между велосипедисти и пешеходци и велоалеята на ул. Г.С.Раковски, върху която често има автомобили. “Тясната велоалея за сметка на пешеходното пространство създава напрежение и влошава пътната безопасност, докато по широкия булевард няма автомобилен трафик за 4 лентов път. Затова и мнението ни е, че велоалеята трябва да се премести от тротоара. По отношение на ул. Г.С.Раковски пък е редно да започне контрол и алеята да е свободна от паркирани коли. С такива неудобства не е учудващо, че велосипедистите в столицата се увеличават толкова бавно”, казва Борис Бонев от Спаси София.

С акцията си искахме да демонстрираме, че ако пространството по софийските улици се използва разумно, придвижването ще бъде по-приятно за всички. Призоваваме Столичната община да премести велосипедната алея от тротоара на пътното платно, за да се подобри комфорта на пешеходците по един от най-натоварените тротоари в града, допълва Гергин Борисов. 

Демонстрацията стана възможна благодарение на партньорство със сдружение “Велоеволюция” и организацията Ulice za bicikliste от Белград. Досега тяхната пътуваща велоалея е обиколила Белград, Скопие и Прилеп, а след София предстои да насочи вниманието към проблемите на велосипедното движение и в още балкански градове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!