Спаси София ще сваля колите от тротоарите

OFFNews 22 юни 2018 в 10:49 7779 1

Служебните абонаменти, разположени върху тротоарите на столицата, ползвани от редица държавни и общински институции, трябва незабавно да бъдат премахнати. 

Тротоарите, извън всякакво съмнение, са част от пътната инфраструктура, предназначена само и единствено за пешеходците. Те трябва да гарантират безопасното и удобно придвижване на всички в градската среда и затова трябва да са проходими, достатъчно широки, без препятствия и да имат равна и качествена настилка. Това е теорията, от която софийската практика сериозно се различава. За съжаление, голяма част от тротоарите даже в центъра на София не отговарят на нито един от изброените параметри, констатират представителите на организацията.

“Общината да даде пример и да освободи тротоара на ул. Московска” - настояват от Спаси София. В момента по тротоара намиращ се срещу сградата на Столичната община паркирането заема над половината от наличната площ, оставяйки хората да вървят през тесен и неудобен коридор от разбити плочки и криви колчета. Затова се предлага да бъдат премахнати всички паркоместа по южния тротоар на ул. Московска от паметника на Васил Левски до ул. Г. С. Раковски. Това е самият център на София и граничи с най-важните сгради в града - храм паметника Св. Ал. Невски, църквата Св. София, гробницата на Хонорий и зелени площи с много паметници. “Неприемливо е достъпността до тези значими обекти да е възпрепятствана от непроходими и разбити тротоари. Очакваме зам. кметът по транспорт, г-н Евгени Крусев и директорът на ЦГМ, г-н Христиан Петров, да предприемат необходимите действия за справяне с проблема, заявява Гергин Борисов.

От Спаси София призовават общинските съветници и високопоставени чиновници да дадат личен пример и да ползват градския транспорт, вместо личните си автомобили. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови