Спасяват мече край с. Кладница

OFFNews 21 май 2019 в 12:21 2730 0

Започна акция за спасяването на четиримесечно мече в района на Държавно ловно стопанство Витошко-Студена, съобщи директорът му инж. Дамян Дамянов.

Мечето вероятно се е отделило от майка си и е влязло в двора на необитаема къща в село Кладница, където намерило подслон. Към 20 ч. снощи го намерили местни жители към 20 ч. и подали сигнал, на който Дамянов и горски служители от предприятието реагирали веднага. Мечето обаче се покатерило на оградата и така се озовало върху близкия бор, т.е. на 15 метра над земята.

Горските служители сигнализирали в РИОСВ Перник, в полицията и пожарната, обадили се и в неправителствените организации "Четири лапи" и "Зелени Балкани" в търсене на помощ за превозването на животното до тяхната база. Осигурили и необходимия периметър, за да не стресират мечето, но не успели да го свалят преди падането на нощта и институциите изтеглили хората си. Час и половина след полунощ обаче термокамерите за наблюдение заснели как животното слиза от дървото и тръгва към гората.

Служители на „ДЛС Витошко-Студена” вече дежурят на място, за да проследят дали ще има повторно явяване на мечето. Специалисти коментират, че то не би могло да оцелее само, ако не успее да открие майка си. 

Броят на мечките на Витоша - част от екосистемата на планината - е над 15, като числеността им ежегодно се увеличава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови