Специализирана полицейска операция в Кюстендил заради коронавируса

OFFNews 26 юни 2020 в 13:56 1940 0

Специализирана полицейска операция се провежда от днес до неделя на територията на Кюстендил. Градът отбеляза пореден ръст на заразени с COVID-19.

Полицаите ще следят за опазване на обществения ред и противоепидемичните мерки, разпоредени със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция - Кюстендил, съобщи Катя Табачка, говорител на Областната дирекция на МВР в Кюстендил за БТА.

Акцията се провежда на територията на града и ще продължи до 28 юни. Служителите на районното управление в Кюстендил с участието на служители от дирекция "Жандармерия" ще следят за струпване на хора в района на изложението на черешова продукция в центъра на града.

Ще бъде стриктно контролирано и движението на сезонните работници, допълни Табачка.

Въвеждането на новите мерки се наложи след като за пореден ден има ръст на заразени с COVID-19 в града. 13 са новите случаи, повечето от тях от ромския квартал "Изток". До момента в него са открити над 90 души носители на заразата. Общият брой инфектирани в Кюстендил надхвърли 100.

Според здравните власти става дума за семейни огнища. От общината предприемат все по-строги мерки за дезинфекция и забрана за влизане и излизане от квартала, съобщи БНТ.

Тъй като живеещите в ромския квартал правиха опити да преминат през места, различни от изградените пунктове, от общината изградиха втори кръг за проверка на всички. Ако излезлите са от кв. "Изток", им се налага глоба.

През последните няколко дни са зачестили обажданията до Спешна помощ. От общината са предприели мерки за разкриването на допълнителен медицински кабинет, който да обслужва живеещите в ромския квартал. В момента има само двама лични лекари, които не успяват да прегледат всички нуждаещи се от здравна помощ.

Непрекъснато се зарежда местната аптека, а служители на общината разнасят поръчки на хората.

Проблем остават сезонните работници, които са над 800 само извън община Кюстендил.

По думите на кмета Петър Паунов, това са хора, които са взети от собственици на масиви, имат трайни отношения с тях и не се смесват с хората от квартала.

За съжаление обаче, те не могат да бъдат поставени под карантина, въпреки меко казано безотговорното им поведение. Няма как да им се наложи карантина, тъй като нямат регистрация в квартал „Изток", обясни кметът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови