Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Спират търга за къщата на Яворов

Да я стопанисва Националният литературен музей е най-доброто решение, според зам.-кмета Чобанов

OFFNews 15 октомври 2018 в 09:39 3366 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Молба за обезпечаване и спиране на публичната продажба на къщата-музей на Пейо Яворов в центъра на София, докато не се произнесе съдът, ще бъде внесена днес. 

Това обяви собственикът на къщата Васил Панчев по бТВ. Спирането на продажбата е възможно, защото е уредено в закона. Трябва де се представи обезпечителна заповед по надлежния ред и по най-бързия начин ще спрем продажбата, обясни частният съдебен изпълнител Валентин Василев, обявил за продан къщата на Раковски 136. 

Държавата може както да участва на самата публична продан, така и да постигне споразумение със страните по делото, отбеляза Василев.

„На този етап институциите са се споразумели да се търси решение, което ще направи сградата изцяло обществена собственост – дали държавна или общинска и в какви съотношения, това ще стане ясно в хода на конкретната юридическа работа”, каза зам.-кметът по култура на столицата Тодор Чобанов. 

„Юристите на институциите ще намерят най-добрия механизъм за решение - Националният литературен музей с партньорството на Столична община да бъде отговорният стопанин”, допълни той. 

Пейо Яворов и съпругата му Лора Каравелова живеят под наем в къщата от ноември 1912 г. до 30 ноември 1913 г. Това е домът, в който Лора слага край на живота си, а Яворов се прострелва и ослепява.

От 1963 г. къщата функционира като музей. Имотът е реституиран, ипотекиран е няколко пъти от предишните собственици - финансистът Емил Хърсев и бизнесменът Володя Лозанов, Васил Панчев, който купи имота през 2016 г. Министерството на културата води преговори за замяна на имота, за да стане къщата държавна собственост, но заради ипотеките замяната не можа да бъде осъществена. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews