Спрени ли са студентските бригади в САЩ за Лято 2020?

OFFNews 28 март 2020 в 19:54 9255 0

Снимка Посолство на САЩ

"Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде."

Tака ръководителят на Националния оперативен щаб срещу COVID-19 ген. Мутафчийски отговорни на сутрешния си брифинг днес отговор на въпрос, че хиляди студенти се готвят да заминат на студентска бригада в САЩ през лятото.

Става въпрос за дългогодишната програма за културен обмен Work&Travel, в която традиционно участват хиляди български студенти.

Спряна ли е програмата заради коронавируса?

След думите на ген. Мутафчийски, Асоциацията за международен културен обмен, в която влизат агенциите, посредничещи за заминаване на студентите, излезе със специално съобщение. От него става ясно, че кампанията за 2020-а е временно отложена, но не и спряна. От динамиката на ситуацията и в двете страни, САЩ и България, ще зависи кога и дали програмата ще се осъществи.

"С решение на Департамента тя бе временно отложена за период до 13 май 2020 г., което към настоящия момент не означава нейното отлагане и дори не засяга сроковете за пътуване на значителна част от българските студентите", пишат от асоциацията.

Оттам допълват, че мерките зависят от динамиката и развитието на ситуацията. Когато става дума за международни програми, те зависят и от волята и решенията и на приемащата и на изпращащата страна. 

"ЕТО ЗАЩО, ОБРЪЩАМЕ ВНИМАНИЕ, че към настоящият МОМЕНТ програмата WORK AND TRAVEL НЕ Е СПРЯНА. Тя е отложена за срок СЛЕД 13 май, 2020 г., което е месец след срока на въведеното към момента в България извънредно положение", се казва още в тяхното становище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови