Стара сграда - нова градина: София търси алтернативни места за децата

Половината детски заведения могат да бъдат разширени след промени в законодателството

Мая Младенова, Юлиана Ончева 04 юни 2020 в 07:32 4615 0

Снимка БГНЕС

Всички районни кметове в столицата трябва да предложат сгради за трансформиране в детски градини. 

Това е една от мерките, които Столична община предвижда за преодоляване на хроничния недостиг на места в детските заведения. И тази година хиляди деца няма да бъдат класирани в общинските яслени и градински групи.

В детски градини могат да се превърнат неизползвани общински сгради след промяна на предназначението, както и някогашни ОДЗ-та, чиято база сега се използва с друга цел. В тази посока вече има конкретни стъпки - в район "Младост" се работи по преобразуването на някогашното 29 ОДЗ (в Младост 1) в градина за шест групи. В момента там се помещават социалната служба и ресурсен център. В район "Средец" кметът Трайчо Трайков предложи къщата с ресторант "Синия лъв" до Народния театър да бъде трансформирана в ясла за две групи.

Младост, където местата не стигат с много

Над 800 са неприетите в ясла деца след първото класиране в Район "Младост" тази година. Това е един от районите с най-остър недостиг заради продължаващото му разширяване и популярността му сред младите семейства с деца.

В Подробния устройствен план на втория по големина столичен район има заложени терени за градини, които не са построени. Такъв съществува например в "Младост 4". По информация на OFFNews разговори за това вече са водени, но за момента проблемът е, че съсобственици на терена заедно с общината са частни лица и техният дял трябва да бъде откупен.

Засега най-реалистичен е вариантът с връщането на предназначението на бившето 29-то ОДЗ  на ул."Методи Андонов" 46-47 в "Младост 1". В момента там се помещава Дирекция "Социално подпомагане", която според кмета на района арх. Стефан Стефанов може да бъде преместена. Според запознати преустройството и ремонтът ще струват малко над 1 млн. лева.

Детска ясла "Синият лъв"

Преди дни кметът на централния столичен район "Средец" Трайчо Трайков обяви, че ще трансформира ресторант "Синият лъв" (бивш СДС клуб) до Народния театър в ясла за две групи. Повечето общински имоти в район "Средец" са административни сгради, партийни клубове и централи, заведения. Такъв е случаят с ресторант "Синият лъв", обясни Трайков във фейсбук. 

Къде се ползват бивши градини

В сграда на бивше ОДЗ, например, се намира и социалната служба на район "Люлин". Тя се помещава в някогашната градина №23 на ул. "309".  

Общината на Район "Изгрев" също се помещава в някогашна детска градина.

За тези два имота засега няма данни, че се планира преструктуриране. Много от някогашните градини обаче или са съборени, или са преминали в частни ръце.

Главният архитект на София прави план за преобразуване сграда в "Дианабад" и проучва друга в "Лозенец", научи още OFFNews.

Повечето районни кметства все още не са изпратили предложенията си.

Половината градини могат да бъдат разширени след промени в закона

Заради намаляването на броя деца в групите - 20 в яслена и 25 в градинска, тази градина недостигът се усети особено остро. Преобладава обаче мнението, че повторното раздуване на групите би било крачка назад. Затова се обсъждат мерки в друга посоки. 

За момента, изглежда, идеята за ваучери за посещение на частни градини не се приема от СО и от управляващите, а и местата в тях също не достигат. Вместо това усилията са насочени към промени в три наредби, които ще намалят строгите изисквания към терените, върху които може да се строят детски заведения. Една от пречките в сегашната нормативна уредба е изискването за отстояния от съседни сгради, което прави трудно намирането на нови терени в гъсто застроените райони. Ако обаче изискванията бъдат променени, резултатът ще е в две посоки: по-лесно намиране на нови терени, вкл. с неправилна форма, и още разширения на съществуващите градини. По оценки на СО така могат да бъдат разширени половината от действащите около 200 в момента. 

Вчера стана ясно, че кабинетът отпуска допълнителни 15 млн. за строеж на градини.

1500 деца ще бъдат приети през август

В София има 1600 градински и яслени групи. Затова намаляването дори с няколко деца на числеността на всяка група изпраща хиляди на опашката с чакащи.

През 2020 г. в градините са записани общи 43 800 деца. През 2017 и 2018 те са малко над 47 000, а през 2006 г. са били 31 000. 

Очаква се още 1500 деца да бъдат приети на класирането през август, когато ще бъдат отключени незаетите бройки за деца със специални образователни потребности (СОП) и хронични заболявания. Много от тези места останаха незаети заради затягане на изискванията за доказването им - сега това става само с документи от ТЕЛК или център за СОП, а не с лекарска бележка. Последното бе една от вратичките за вкарване на деца по втория начин в градините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови