Стартира първият в България проект, насочен към образованието в облак

OFFNews 14 ноември 2017 в 16:34 3825 0

Amazon Web Services Educate стартира първия си проект за образование в облак в партньорство с HeleCloud и Факултета по математика и информатика на Софийския университет.

Така България става част от 47-те страни в световен мащаб, които подкрепят и усъвършенстват образованието в облак в университетите и училищата. Към момента AWS Educate обединява 1400 учебни заведения, предоставяйки безплатен достъп до сигурни облачни услуги, лабораторни упражнения и сложни изчислителни операции, които позволяват работа с динамично съдържание и възможност за дистанционно самообучение.

С увеличаващото се търсене на служители с експертиза в облачните технологии Amazon Web Services Educate дава достъп до нов вид образователен портал на следващото поколение ИТ и облачни специалисти. AWS Educate е глобална инициатива на Amazon Web Services за предоставяне на достъп до ресурси на студенти и преподаватели за повишаване и подобряване на образованието в облак, каза на пресконференция днес във ФМИ Феликс Манохаран - ръководител на програмата AWS Educate за Европа, Близкия изток и Африка.

Българските студенти имат голям потенциал, мотивация и способности. Много се радвам, че HeleCloud и ФМИ подписаха договор за сътрудничество и работим заедно по този пилотен проект. С разширяването и развитието на образованието в облака чрез практическо обучение върху платформата за облачни услуги AWS ще даде водещо предимство на студентите при кандидатстване за работа. Все повече компании преместват своя документооборот и процеси в облак, което неминуемо води до необходимостта от добре подготвени клауд експерти, заяви Стефан Бумов - главен оперативен директор на HeleCloud.

За нас е икономическо предизвикателство да отговорим на нуждите на бизнеса. По тази причина сме щастливи да приветстваме инициативата на AWS Educate и HeleCloud, която ще спомогне за подобряването на образованието в облака, каза доц. д-р Първан Първанов - декан на Факултета по математика и информатика.

HeleCloud ще подкрепи внедряване на AWS Educate в учебната програма на университета, нейната адаптация и ефективното използване на ресурсите.

Консултантите на компанията и преподавателите във ФМИ ще разработят заедно задания и упражнения, с които да дадат възможност на студентите да опознаят платформата AWS и да добият практически опит в областта на облачните технологии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови