Стартира подписка срещу запрещението върху хора с интелектуални затруднения

Йоанна Димитрова 15 април 2018 в 15:51 4107 0

Подписка в подкрепа на премахване на запрещението и внасяне на проектозакон за физическите лица и мерките за подкрепа бе стартирана днес от Национална гражданска иницатива с участието на омбудсмана Мая Манолова.

Инициативата има за цел да ангажира народните представителите да отменят разпоредбите на Закона за лицата и семейството от 1949 година, които касаят режима на правоспособността и дееспособността на физическите лица.

В България има над 7000 души с интелектуални затруднения или психически заболявания, които са под запрещение. Тези хора нямат право да се женят, да работят, да избират къде и с кой да живеят и други основни човешки права.

Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН изиска премахване на всички форми на запрещение и въпреки че в България тя бе ратифицирана още през 2012 година и до днес то съществува.

Изисканите промени ще позволят на попадналите под запрещение да работят с доверени за тях лица, които да им помагат при взимане на решения с правна стойност.

„Хората с интелектуални затруднения и психическо-здравни проблеми са най-уязвимата група от обществото и затова ние трябва да се обединим и да принудим институциите да поемат отговорност. Реформата няма да е лесна и съм сигурна, че ще се сблъскаме с неразбиране и с предразсъдъци, тъй като тази кауза все още не е достатъчно популярна, но тя може да промени човешки съдби”, заяви Мая Манолова.

„Конституционният принцип, че всички хора се раждат равни и свободни по достойнство е в основата на тази кауза. Затова възниква въпросът как можем да търпим 70-годишен закон, който реално обезправява хората? Ето защо трябва да си дадем сметка колко е важен този законоопроект. Не само защото той е в пълно съответсвие с член 12 на Конвенцията за защита правата на хората с увреждания, не само защото ще излезем от осъдителните решения срещу България, а най-вече заради тези 7000 души, които имат нужда от подкрепа”, каза още омбудсманът.

В кампанията се включи и бившият омбудсман и конституционен съдия Констнантин Пенчев.

„Когато бях обудсман Конституционният съд обяви този остарял закон за противоконституционен, което беше първата стъпка във внасянето на тази реформа. Сега следва много по-трудната част, тъй като общественото мнение е наистина ужасно. Хората смятат, че зад тези действия седи имотната мафия и са на мнение, че така ще позволим на „лудите” да гласуват. Подобен отпор ще срещнете и в парламента, убеден съм в това. Но така се върви към истината – с борба, защото ако ние не си защитим права, няма кой друг”, заяви Пенчев.

Кампанията за събиране на подписи ще продължи до 27 юни и ще включва координирани събития в цяла България. Градовете, които ще участват в инициативата са София, Пловдив, Варна, Добрич, Видин, Ловеч, Пазарджик, Русе, Бобов дол.

На 19 май координирано на тези места ще се състоят публични събития, с които ще се отбележи Денят на способностите - своеобразно продължение на Фестивала на способностите.

Инициативен комитет на Национална гражданска инициатива включва Кремена Стоянова, председател и членове – Ани Андонова, Мария Методиева, Мария Недялкова и Любка Александрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews