Столична община монтира 22 станции за измерване качеството на въздуха

OFFNews 12 юли 2019 в 16:17 2576 1

Започна монтирането на 22 мониторингови станции за измерване на качеството на въздуха, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Това е първата общинска система за измерване, която ще допълва националната на изпълнителна агенция „Околна среда“ (ИАОС). Данните от сензорите ще са достъпни в реално време, като и в момента на сайта на общината публикуваме данните от ИАОС, допълва кметът. Амбицията е да се създаде собствена система, която да е точна и да дава информация от повече точки в града. Съгласно изискванията първият сензор се монтирана до станцията на ИАОС, за да се извършва паралелно измерване с референтната станция. Сензорните станции измерват най-разпространените замърсители, в това число ФПЧ10 и ФПЧ2,5. За проекта е осигурено европейско финансиране по програмата „Балкани – Средиземно море“.

"Преди две години създадохме и системата за прогнозиране на нивото на замърсяване. Тя се надгражда и събира данни, което подобрява точността на прогнозите. Това ни дава възможност да реагираме по-адекватно със спешните мерки за дните с високо замърсяване", посочва още Фандъкова. Тя коментира още, че в София единственият контролиран замърсител над нормите е „фини прахови частици“. По данни от Изпълнителна агенция „Околна среда“ със 17% намалява броя на дни с превишения на ФПЧ през 2018 г. спрямо 2017 г. По предварителни данни за 2019 г. намалението е с 45% спрямо 2017 г. 

Кметът посочва и други мерки за справяне с проблема. "Двата големи източника на замърсяване в града са транспорта и битовото отопление. Намалихме два пъти и половина вредните емисии от градския транспорт с модернизацията на почти 90% от старите автобуси. Осигурихме средства по програмите „Лайф“ и „Околна среда“ за безплатна подмяна на 1/3 от старите печки на дърва и въглища на домакинствата в София."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови