Столичната фармацевтична колегия: Честит празник на всички магистър-фармацевти! Колеги, Вие сте герои!

OFFNews 24 юни 2020 в 09:00 4425 0

По случай Еньовден – празникът, който се свързва с лечението и лечебните свойства на билките и професионален празник на магистър-фармацевтите в България, Регионална фармацевтична колегия София-столична честити празника на всички магистър-фармацевти. „Колеги, Вие сте герои! Убеден съм, че българското общество видя това по време на пандемията и се надявам, че в бъдеще ще ни подкрепя“, заявява маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на Управителния съвет на Столичната фармацевтична колегия в открито писмо до гилдията. Той пожелава на колегите си букет от здраве, благополучие и професионални успехи. „Нека чудотворната сила на билките вдъхва кураж на българския народ, за да се справим с болестите и с проблемите в здравеопазването, а днес и с коварния COVID-19. Уверен съм, че колегите ще предадат омаята на празника и на пациентите“, допълва той.

Столичната фармацевтична колегия отбелязва, че фармацевтите в цял свят рискуват живота си по време на пандемията с COVID-19, за да продължат да се грижат за пациентите и обществото. Посочват, че в много страни (Австралия, Канада, Ирландия, Великобритания, Германия и др.) управляващите и институциите подкрепят фармацевтите по време на извънредното положение, а в България това не се случва. „Въпреки всичко българските магистър-фармацевти останаха на своя пост и доказаха своята значима роля за здравеопазването като своите колеги по света. Когато всичко друго затвори, аптеките останаха да работят. Благодарение на колегите - хронично болни и други пациенти не прекъснаха лекарствената си терапия и имаха достъп до необходимите им лекарства, колегите успокояваха хората, даваха здравни съвети и изпълниха своя социален дълг към българското общество. Продължиха да работят въпреки неуредиците и липсата на електронно медицинско досие на пациентите и електронна рецепта към него, за което алармираме повече от десетилетие“, обясняват от колегията. Според нея липсата на е-досие и е-рецепта е огромна пропаст, която още по-осезаемо е зейнала по време на пандемията и създава трудност правилното лекарство да достигне до точния пациент. От колегията посочват, че тази липса води до напрежение и много пречки както за фармацевтите, така и за пациентите и лекарите.

Честит празник и на помощниците на фармацевтите

Столичната фармацевтична колегия желае здраве, мъдрост и благоденствие на помощниците на фармацевтите, които са неотлъчно до тях в работата им. Именно на празника колегията отбелязва и напомня, че по света фармацевтите, както и лекарите и денталните лекари, завършват висши медицински училища с образователно-квалификационна степен „Магистър“ (има страни с изискване и за по-високи степени). Това включва приемни изпити по химия и биология, задължително обучение в три етапа (5 години) и държавни изпити, за да бъдат правоспособни магистър-фармацевти. „Тази образователна бариера се преминава с много труд, учене, знания, изпити. Опитите за преминаването ѝ не с образование, а с други „методи“, са непочтени и за тях ще плати цялото общество“, категорични са от РФК София-столична. Професията на фармацевта е една от регулираните професии в Европа и има съществено значение за живота и здравето на хората. В България има 5 фармацевтични факултета и липса на кадри вече няма, смятат от колегията. „Помощниците на фармацевтите могат да завършат някои от тях, вместо да се опитват да прескочат образователния ценз“, допълват от Столичната фармацевтична колегия.

Най-големият фармацевтичен форум в България се отлага за ноември

Всяка година фармацевтите у нас честват професионалния си празник Еньовден с провеждането на Българските фармацевтични дни. Тази година форумът се отлага за ноември заради пандемията. За да се стигне до това решение, от Българския фармацевтичен съюз са били водени от отговорност и солидарност, за да се гарантира безопасността на фармацевтите и обществото.

Призив към правителството и всички компетентни институции

През април Международната федерация по фармация (FIP), чийто член е Българският фармацевтичен съюз, отправи призив към правителствата и всички компетентни институции. FIP обяви спешни мерки, които следва да се приложат, за да се осигури непрекъснатост на фармацевтичните грижи за хората по света и за да могат фармацевтите да изпълняват дори още по-голяма роля в борбата срещу COVID-19. Федерацията призовава, например:

• Фармацевтите и аптечният персонал да бъдат признати за работници от ключово значение;
• Аптечният персонал да има достъп до подходящи предпазни средства;
• Аптечният персонал да бъде включен в групите на здравните работници и работниците от съществена важност, които да бъдат тествани за коронавирус/COVID-19;
• Финансиране на доставките по домовете на лекарства и фармацевтични грижи от магистър-фармацевти за пациенти, които трябва да останат по домовете си;
• Установяване на лекарствата, за които има риск от евентуален недостиг и прилагане на планове за ограничаване на този риск;
• Финансиране на продължаващото обучение за магистър-фармацевти по инфекциозни болести и реакция при извънредни случаи;
• Предоставяне на финансова помощ на аптеки в случай на временно затваряне поради медицински причини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови