Столичната лекарска колегия: Затворете софиянци по домовете, ограничете влизането в града

OFFNews 20 март 2020 в 06:55 16508 8

Властта да въведе забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София.

Затова настоява Столичната лекарска колегия в позиция, изпратена до президента, премиера, председателя на парламента, здравния министър, главния прокурор и ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Национален оперативен щаб

В позицията, изпратена до медиите се казва: 

Ние от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС на БЛС се обръщаме към Вас, за да благодарим за взетите до този момент мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 и за цялостната организация. По наблюдение на СЛК на БЛС обаче те не се спазват достатъчно от населението на София. Броят на случаите расте, хора, които трябва да са под карантина не я спазват. Масово не се ползват предпазни средства от населението. Много търговски обекти продължават да работят. 

Намираме, че дотук въведените мерки трябва да бъдат още по-ограничителни, за да опазят хората от самите тях. Ето защо ние не само предлагаме, направо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София. Според нас тази мярка ще помогне много повече за ограничаване разпространението на коронавируса, за спасението на нашите близки, познати, непознати и всеки един човек. 

Политиците и управляващите в тази държава да дадат максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на тази извънредна ситуация. 

Ние, лекарите от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС заявяваме най-категорично, че независимо от обстоятелствата имаме пълна мобилизация, по местата си сме и ще продължим да го правим. Ние, лекарите от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС ще продължим да се грижим за населението, дори когато хората не проявяват нужните отговорност и грижа към себе си. Ние, лекарите от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС следваме и ще следваме Хипократовата клетва и съвестно ще правим всичко, което трябва и зависи от нас в името на хората. За да преборим COVID-19 обаче трябва да сме единни, солидарни и дисциплинирани. 

Нека държавата вземе мерки и мобилизира фармацевтичната промишленост за опазване на ресурса от суровини за изработване на изключително важни медикаменти, които много вероятно скоро ще бъдат нужни, следейки съобщенията на научните дружества от Европа и света за производството на медикаменти за борбата с COVID-19 . Нека по възможност ограничим износа на суровини и насочим усилията си към внос на такива суровини и медикаменти, които показват ефективността си в борбата с COVID-19.

Чуйте ни, чуйте опита на тези, които са на първа линия. В кризисна ситуация всички тежки и сериозни мерки винаги са оправдани, защото те са животоспасяващи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

8

emanuilis

21.03 2020 в 08:10

„Изненада", през 2017 г. в Италия са загинали над 24 000 души от „грипни" усложнения:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971219303285

13874

7

emanuilis

20.03 2020 в 13:11

Допускаш ли варианта да сте здрави, но въпреки това заразени и отдавна, масово да е така? Има начин да се докаже лабораторно с IgG-тест, но изводите няма да бъдат „удобни", понеже не оправдават „представлението".

12073

6

Панелен земеделец

20.03 2020 в 12:17

У дома сме трима (29+56+61 г.). Синът от 2 седм.работи от дома. Жена ми обаче ходи на работа през ден. Аз съм само до супера и да изхвърлям боклука. Засега сме здрави...
Гледаме сериозно на карантинните мерки. Но не си накупихме тоал.хартия; взимаме каквото е нужно за 2 дни: хляб, салата, нещо за сготвяне. Заръчах няколко уж истински маски и UV-дезинфектор от ebay, кой знае кога ще пристигнат. Аз имам рецепт.книжка и месечно получавам лекарства за сърце. Ако ни затворят - кой ще ни купува/носи хляба? Доброволците или общината? Не е ли глупаво да се хаби такъв ресурс. А и вероятно (така мисля) не отговаряме на стандарта "самотен/няма близки". Но и близките ни няма да могат да идват.
Всъщност, сериозно се питам, ако - недай Боже! - загазим, кой ще ни купува хляб, кой ще ни изхвърля боклука?
За момента - поклон пред лекарите от първа линия (и Джипитата - сега не им е лесно), ама този Сф-докт-призив малко ме надъхва, че някой иска да му е по-лесно и в общата параноя ще мине.

20699

5

Новак

20.03 2020 в 11:34

И кой ще доставя лекарствата и храната? Или за да се предпазим от вируса трябва да се уморим от глад и други болести?
Вярно е, че рестрикциите са може би единственото решение в такава ситуация, но готовността и лекотата, с която искаме да бъдем ограничавани е направо плашеща.

15414

4

Hihi1981

20.03 2020 в 10:15

Дрън,дрън,гледайте по внимателно тия които си дойдоха от Италия и Испания.....

13874

3

emanuilis

20.03 2020 в 09:43

Не подкрепям идеята за ограничаване на достъпа от и към града.

Единственото, което има смисъл е да се изолират рисковите контингенти - възрастни хора, такива с декомпенсирали хронични заболявания и пр. Всичко останало е демагогия и неясни интетеси.

77927

2

El Commandante

20.03 2020 в 08:35

Комичното в цялата сицтуация е че се опитваме да предпазим хора, които не искат да бъдат предпазени.

-Бабо защо не си си вкъщи, вирус има сега, ше се заразиш!
-А дреме ми, аз мойто съм си го изживяла...

Схващате ли къде е иронията?

4642

1

ctef

20.03 2020 в 08:28

За да се искат такива мерки, ще научим ли все пак цялата истина?