Стотици изпратиха началника на отбраната ген. Андрей Боцев

OFFNews 01 март 2020 в 12:15 3068 0

Снимка БГНЕС

С траурна процесия от сградата на Министерство на отбраната до Централния военен клуб армията днес отдаде почит към генерал Андрей Боцев. Там с изпълнение на националния химн започна поклонението пред тленните останки на началника на отбраната.

Да почетат паметта му дойдоха стотици, сред които президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, висши военни и др.

Днес ни напусна един достоен български генерал, коментира пред журналисти президентът Румен Радев. Ген. Боцев премина през всички нива на военната йерархия и се утвърди като изключително подготвен офицер и командир, заслужи уважението на своите колеги и беше обичан от своите подчинени,отбеляза държавният глава. Беше почтен, честен и прям, има безспорен принос за развитието на въоръжените ни сили. Воден от изключително високото си чувство за отговорност и дълг, той до последно остана на своя пост, посоочи Радев.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов каза, че днес се прощаваме с един човек, който ще остави диря в историята на нашата армия.

Той служеше в едно време, когато трябваше да се направи решителната крачка между безвремието в армията и модернизацията на нашите въоръжени сили, отбеляза Каракачанов. Беше директен, прям, откровен и честен, на това искаше да научи и своите подчинени, допълни той. Хората, които работеха с него, ще запазят в себе си спомена за българина, силния мъж, честния български воин, посочи министърът на отбраната.

Заместник началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов изрази убеденост, че в съвременната военна история на България ген. Боцев ще остане като достоен военачалник, отавил диря в строителството на съвременната българска армия. До последния си дъх служеше с вяра и воля за развитие на нашите способности в това трудно и динамично време, отбеляза вицеадмирал Ефтимов.

Г-н генерал, изпращаме ви в деня за прошка, ако има нещо простете ни, завърши той.

Ген. Боцев беше изпратен на оръдеен лафет под звуците на военни маршове.Началникът на отбраната ще бъде погребан в родния си град Гоце Делчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови