Стотици на опашка за последно сбогом с Валери Петров

Христо Пелов
29 август 2014 в 14:01 | 6499 |6
OFFNews Стотици хора се стекоха днес пред Народен театър "Иван Вазов" за да си вземат последно сбогом с великия Валери Петров.

Стотици хора се стекоха днес пред Народен театър "Иван Вазов", за да си вземат последно сбогом с великия Валери Петров.

На поклонението присъстваха редица политици, актьори, певци и общественици.

"Неговата доброта е въплъщение на добротата в нашия живот. Неговата поезия е класика. Ние сме изучавали, израснали сме с нея. Да не говорим за преводите на Шекспир - великият световен творец. Той ги направи достъпни и разбираеми за българската публика. Въобще приносът му е огромен. Аз вече говорих за това, че той беше човек с характер, мил, деликатен, внимателен и заедно с това умееше да отстоява позициите си дори тогава, когато трябваше да се изправи срещу силните на деня. Мога да кажа, че след Промените той подкрепи онези сили, които дадоха тласък на преобразуванията на нашето общество. Винаги е бил морална подкрепа за нас", коментира служебният министър-председател Георги Близнашки.

"Тук са всички, които могат да дойдат сега, за да му кажат  колко го обичат и колко са спокойни, че той е бил, е и ще бъде с нас. И след тези, които се родят след нас, докато има свят, защото беше нещо крехко, малко, но огромно. Не сме загубили. Спечелили сме, че сме го имали. Имали сме го и няма да ни остави", каза актрисата Татяна Лолова.

"Отиде си едно огромно усещане за човечност и интелигентност", лаконичен бе председателят на БСП Михаил Миков.

Евродепутатът Илияна Йотова ще запомни Валери Петров с онова "малко, дяволито пламъче, което светеше винаги в очите му", когато го е виждала.

"Трудно се говори в такива дни като днешния. Аз мисля, че Валери Петров е в сърцето на всеки един от нас. Градът ни днес е тъжен, но в същото време градът ни е щастлив и горд от това, че Валери Петров живя и твори тук и задължително трябва да продължи да почита неговата памет оттук нататък и да намери най-добрия начин за това", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според бившия министър на културата Вежди Рашидов "Валери Петров е от такъв мащаб, че няма как да го забравим".

Евродепутатът Сергей Станишев коментира, че всеки, който се е докоснал до Валери Петров, е излизал просветлен.

"Страшно го обичам", през сълзи заяви Меглена Кунева - лидер на Движение "България на гражданите".

"Ще го запомня с красотата и усетът, които той имаше към езика и към словото", заяви председателят на МОНТФИЗ Слав Бойчев.

Валери Петров ни напусна преди два дни, след прекаран инсулт.

Препоръчани материали
Симо 30.08 2014 в 00:57 6
+ 4
- 3
Хайде да не използвате кончината великия Валери Петров за политическа реклама на пияндето Миков, дето сигурно един ред не е прочел от Валери Петрови. Точно Станишев, Йотова и Фандъкова да не ни казват да не ни казват с какво и как да го запомним. Имаше хиляди хора на това поклонение, как пък точно тези четиримата намерихте да отразите. Горкия Валери Петров - това трява да е Божие проклятие да те словославят тия четиримата!!!!
Дълбок поклон и светла му памет на Валери Петров!
analiz 29.08 2014 в 21:29 5
+ 3
- 2
НЕ го упреквайте, че е нагаждач защото се е борил за физическото си оцеляване. # Ако беше принципен отдавна да са го изяли прасетата в Белене, защото владеенето на западен език беше „най-голямото престъпление” до 1990 година, а той ползва цели четири западни езика плюс иврит, освен това НЕ е от „бедно селско семейство”, а е “буржоазен елемент” . . .
pavlik morozov 29.08 2014 в 21:28 4
+ 2
- 2
НЕ го упреквайте, че е нагаждач защото се е борил за физическото си оцеляване. # Ако беше принципен отдавна да са го изяли прасетата в Белене, защото владеенето на западен език беше „най-голямото престъпление” до 1990 година, а той ползва цели четири западни езика плюс иврит, освен това НЕ е от „бедно селско семейство”, а е “буржоазен елемент” . . .
Професор Балкански 29.08 2014 в 20:54 3
+ 5
- 14
Още един лауреат на Димитровска награда си отиде, изпратен от свои стари партийни другари.
Иво 29.08 2014 в 17:06 2
+ 6
- 5
Последните 10 години нищо не се чуваше за него - като умря - първа новина.
Minko 29.08 2014 в 16:06 1
+ 12
- 1
Като умренякой и всички се сещат за него.
Къде бяха тия стотици да му кажат по една добра дума докато беше жив...