Строежът на Златен век спира окончателно, не е ясно какво ще стане с изграденото досега

Фирма Артекс е работила законно до ноември 2018 година

OFFNews 08 април 2019 в 14:18 9913 1

Следващият понеделник на фирма „Артекс“ ще бъде връчен протокол от Дирекция за национален строителен контрол за спирането на строителството на сградата „Златен век“ в столичния квартал Лозенец. 

Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с Инициативния комитет „Лозенец“, който настоя строителството да се прекрати. В срещата участваха министри и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Заповедта на ДНСК, която ще бъде връчена следващия понеделник на фирмата „Артекс“, е за окончателното спиране строителството на сградата „Златен век“, стана ясно от казаното. Основна причина за спирането е заради това, че фирмата не е подновила до ноември миналата година разрешителното си за строеж, обясни министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. 

До ноември 2018-та година е бил гратисният период, в който фирма „Артекс“ е можела да внесе такова искане за презаверка на разрешението за строеж. Видно е от всички документи, които и арх. Здравков притежава, и ДНСК. Такова искане липсва“, подчерта тя.

Воислав Тодоров от ИК „Лозенец“, който настояваше строителството на „Златен век“ да спре, обяви, че Инициативният комитет отлага протестите си за седмица, за да види какво ще се случи след връчването на този акт на ДНСК, с който окончателно строителството трябва да спре.

Строителството трябва да бъде окончателно спряно. Не да бъде спряно за месец, два, три, докато се правят някакви допълнителни корекции по градата, а да бъде окончателно спряно заради изтекло разрешение. Това е огромен пробив, огромен успех за гражданското общество“, заяви Тодоров, цитиран от БНР.

Не е ясно обаче какво ще се случи с изграденото до момента, защото инвеститорът вероятно ще обжалва заповедта на ДНСК. Това посочи главният архитект на София Здравко Здравко. По думите му, построеното до ноември 2018-та година е законно, макар и строителното разрешение да е изтекло през 2017-та година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

08.04 2019 в 15:33

Ще си намерят "вратичка" и след изборите ще продължат да строят този цирей!
 
X

Подкастът на OFFNews