Строят бар и магазини до плажа на къмпинг "Градина"

OFFNews 22 януари 2019 в 16:27 8359 1

Снимка БНР

Багери разкопават района около плажа на къмпинг "Градина", съобщи Спас Узунов от Българската фондация "Биоразнообразие" пред БНР-Бургас. 

Той обясни, че са получили сигнал от граждани за строителни дейности. 

Заварихме строителна площадка, но без указателни табели какво се изгражда, уточни Узунов.

„Разкопаване до плажа. Може да се каже, че и върху плажа, защото това е част от бреговата ивица, на която се разполагат каравани и къмпинг – оборудване. Прави се изкоп, вчера беше с дълбочина около 2 – 3 метра. Явно ще се наливат основи, масивна сграда ще бъде. Това, което се вижда на снимките, е отводняване, защото е много близо до морето, водата се просмуква в изкопа и той постоянно се пълни с вода, така че има 3 – 4 помпи там, които постоянно работят, изпомпват вода към морето“, заяви той.

От бургаската екоинспекция обясняват, че строителните дейности са законни - имотът е частен, на площ около 5,5 декара, проведени са екологични процедури. 

На мястото ще се изграждат бар, ресторант, магазини и паркинг. 

„Попада в защитена зона „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици и граничи със защитена зона „Плаж Градина – Златна рибка“ за опазване на природните местообитания. Този имот е включен в Общия устройствен план на община Созопол с предвиждания за курорт и допълващи дейности. В РИОСВ го подложихме на най-дългата процедура, която е възможна - по Оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на Натура-зоните чрез доклад, със заключение, че при спазване на определени мерки и условия, въздействие няма да има…“, коментира Детелина Иванова от екоинспекцията.

По думите ѝ в този парцел няма дюни, имотът е земеделски, със сменено предназначение – за къмпинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6239

1

Izoblechitel

22.01 2019 в 18:20

Зелените протестират само су лифтове, спонсорирани от запада да не развием отрасъла.

Каде са сега??