Струва ли си да бутнеш барбекю, за да идеш консул във Валенсия?

Светослав Метанов 09 октомври 2019 в 09:35 7466 3

Бутането на незаконното барбекю на голямата тераса на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев се оказа тежко условие за по-нататъшното му кариерно развитие.

Вчера в телевизионно интервю за бТВ премиерът Борисов го похвали, че бил "умен човек, който работи добре", но разкри и че е поставил ултиматум срещу овъзмездяването на Георгиев със сладка дипломатическа служба - генерален консул във Валенсия, Испания.

"Казах на външния министър да го предупреди, че ако не си оттегли жалбата и не си събори терасата, ще го отзова. Много работа е свършил, много врагове си е създал, но не мога да търпя да ми задават още този въпрос. Да си бута терасата и да работим пак", допълни Борисов.

Стана ясно и че бъдещият ни дипломат, който премина във Външно нещо като "вечерно училище" за новите си обязаности, веднага е приел условието. На барбекюто му остават не дни, а часове!

Но струва ли си да бутнеш барбекюто на голямата тераса, за да отидеш на някаква си работа?

Отговорът категорично е да!

Преди два дни испанското издание "Ел Конфиденсиал" информира, че Пламен Георгиев ще има заплата от около 3300 евро на месец. Припомни и че предишни консули са получавали и 500 евро на месец за съпругите си, както и по 200 евро за всяко дете.

Така излиза, че дипломатът ни новобранец ще докарва около 4200 евро на месец във Валенсия, което не е нещо внушително за стандарта на живот в Испания. Затова пък държавата в лицето на Министерството на външните работи щедро поема наема на голям обзаведен апартамент с три спални, хол и кухня, както и самолетните билети за Георгиев, жена му и синовете му. В допълнение - и таксите за училищата, в които наследниците на бившия шеф на КОНПИ ще имат шанс да изучат по-добре от него езика на Сервантес.

Дали посочената заплата на Пламен Георгиев от "Ел Конфиденсиал" е вярна или не, не знаем. Каквото и да е възнаграждението, то е определено от министър Екатерина Захариева и съгласувано с правителството на Бойко Борисов.

По-важното обаче са командировъчките! Едва ли много хора са наясно, но всеки ден, който Пламен Георгиев прекара в Испания, ще му се води командировка и ще получава допълнителни пари - значително повече от 35-те евро за Пиринейската държава. 

В случая на Пламен Георгиев трябва да се четат разпоредбите на Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат. В нея подробно е описан редът за определянето на тези средства. Този вид командировъчни варират за всяка държава, според дипломатическия ранг на служителя и броя на членовете на семейството му, които го придружават.

Дипломатическите дневни за Испания са по 104 евро на ден. В случая на Георгиев според официалната наредба му се полагат няколко бонуса - за това, че заема висок пост във Валенсия, за това, че има жена и че има две деца.

За длъжността на генерален консул му се полагат 110% от базата на официалните дипломатически командировъчни в Испания. Още 16 процента върху дневните е надбавката за придружаваща съпруга и две по 8 на сто за двете деца. Така дневните на консула Георгиев излизат по 151 евро на ден. 

Друга особеност е, че бившият шеф на КОНПИ ще е истински роб на труда. Дневните средства ще му се начисляват както в работните дни, така и в събота и неделя и на официални празници - за всеки календарен ден, в който е в Испания. На година това прави 55 115 евро само от командировъчни. А ако данните на "Ел Конфиденсиал" за парите от заплата са верни (по 4200 евро на месец с добавките за жена и две деца), то те ще му осигурят още 50 400 евро на година. А доход от 105 900 евро не е никак лош, особено ако в допълнение държавата ти плаща жилище, самолетни билети, частни училища за децата. 

Сбогом, барбекю!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12017

3

Кулин бан

09.10 2019 в 11:16

Той там ще си има друго барбекю. Не може да кара все на тая глупава селяния на покрива на кооперацията. Там ще му е избарано.

17439

2

мнение от IP

09.10 2019 в 10:50

Знам испански на нивото на Пламен Георгиев. Дипломатическо образование и опит явно не ми трябва. Обаче! Нямам барбекю. За да го съборя. За да не питат премиера и за да ме прати далеч. Пламен Георгиев трябва да е благодарен на своето барбекю...

12362

1

Хуан

09.10 2019 в 10:09

То и 4200 си е ок за Испания. Средната годишна заплата за комунидад Валенсияна е около 21 500 бруто. И при положение, че се покриват жилище и училище тази заплата позволява доста висок стандарт,