Студентският съвет иска две оставки в СУ заради гафовете с настаняването в общежитията

Александра Маркарян 25 септември 2018 в 13:24 11584 0

Председателят на Студентския съвет на Софийския университет Георги Гълъбов ще поиска две оставки заради сериозните проблеми при наставянето в студентските общежития на Алма матер: на директора на поделение "Социално-битово обслужване" (ПСБО) инж. Росен Костов и на главния инспектор в поделението Евелина Ликова, научи OFFNews.

Очаква се въпросът да бъде разгледан на заседанието на Академичния съвет утре.

Тази година до личните данни на кандидатстващите студенти бяха допуснати хора, които по правилник нямат право на това. По предложение на инж. Костов, одобрено с ректорска заповед, в Комисията по настаняване бяха включени администратори от СУ в разрез с изискването нейните членове да са само студенти, назначени след конкурс и ограничени от мандат. Един от тях е Евелина Ликова.

Информацията кой студент в кой блок и коя стая е настанен беше публикувана свободно в интернет, след което списъкът с тези данни беше разпечатан и залепен в бл. 42 в Студентски град.

Проверка показа също, че неоторизиран студент е получил достъп до имената, ЕГН, адресите, номерата на личните карти на студентите в общежитията на СУ.

Отгоре на всичко студентите трябваше да чакат с часове на опашки, за да се запишат.

Писмените оплаквания във връзка с тазгодишната настанителна кампания достигнаха 800, а сред тях имаше и такива за неправомерни откази за настаняване. OFFNews получи и клип, от който е видно какво е отношението на член на Комисията по настаняване към човек, отишъл да попита защо има отказ при положение, че според правилата трябва да бъде настанен. Той пита дали дамата, с която разговаря (Евелина Ликова), има правото да бъде част от комисията. Ето какво се случва:

В отговор на всички нередности днес Студентският съвет на Софийския университет публикува становище, в което се казва:

"Във връзка с кампанията по настаняване в студентските общежития, Студентски съвет поема отговорност за създалата се ситуация. С оглед защита правата и интересите на студентите и разрешаване на възникналите проблеми, предприемаме следните мерки:

Създава се временна комисия към Студентски съвет, която да разгледа всички постъпили оплаквания. Гарантираме, че тя ще защити Вашите права и интереси. При необходимост, всеки студент може да се свърже с временната комисия на адрес: [email protected] до 28.09.2018 г. (петък) и в срок до 3 дни ще получи отговор.

На състава на Комисия по настаняване двама опитни колеги, които са бивши членове на комисията, ще окажат съдействие, за да се обезпечи безпроблемното провеждане на остатъка от настанителната кампания.

Ще настояваме да бъде потърсена най-строгата дисциплинарна отговорност на ръководството на Поделение „Социално – битово обслужване“, за което са налице категорични данни, че е действало в нарушение на нормативната уредба.

Изготвяме предложения за нормативни промени, целящи улесняване процесите по кандидатстване, настаняване и напускане на общежитие, както и за плащане на таксите. Ще разработим и ясно разписани съответните процедури – заедно с правата, задълженията и отговорностите на всички участващи в тях.

Студентски съвет ще продължава усилената работа по решаване възникналия казус, докато не бъде приключен и до успешното настаняване на всички колеги".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови