Сухопътните войски и ВВС тренираха в условията на симулирана от НАТО електронна борба

Красимир Крумов 23 ноември 2022 в 20:17 1744 0

Снимка NATO Air Command / Министерство на отбраната

Българските сухопътни войски и ВВС участваха в общи учения Ramstein Guard 2022 в среда на електронни смущения в България, съобщи Съюзническото въздушно командване на НАТО.

Общите учения под криптонима Ramstein Guard 2022 са проведени от 14 до 18 ноември в условията на електронна борба на територията на България. Бойни сили на НАТО и Обединеният център за въздушни операции на НАТО в Торехон, Испания съвместно със сухопътните и военновъздушни сили е трябвало да действа в условията на смущения на радиочестотите.

„Бойните самолети МиГ-29, радарните площадки и наземните единици за противовъздушна отбрана демонстрираха способността си да оцеляват и да работят във влошена електромагнитна среда.“ – се казва в съобщението на Съюзническото въздушно командване на НАТО.

Серията учения е предназначена да подобри ефективността и способността на NATINAMDS в сложни условия на електронна война. Те са ръководени под общото ръководство на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) в Монс, Белгия.

SHAPE повери електронното смущение на цивилен подизпълнител – компанията DRAKEN Europe с един самолет DA‑20 Falcon, със способности за създаване на смущения за да подкрепи ученията в България. Съвместният основен щаб за електронна война (Joint Electronic Warfare Core Staff) със седалище във Великобритания разположи няколко свои наземни заглушители, за да създаде симулирана електромагнитна среда.

„Въпреки трудни метеорологични условия по време на седмицата на изпълнение в България, екипажът на Falcon 20 успя да извърши всички предварително планирани полети, наземните заглушители на JEWCS предоставиха широк спектър от възможности за обучение на участващите български сили“, каза полковник Пейо Дончев от Щаба на българските ВВС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews