Св. Бонифаций бил роб и любовник, молитвите към него спасяват от пиянство

Днес почитаме и римлянката св. Аглая, Дарина също черпи за имен ден

OFFNews 19 декември 2019 в 06:02 3719 0

Църквата почита днес св. мъченик Бонифаций. Той бил роб и любовник на богатата и знатна римлянка Аглая. 

Днес се чества и паметта на света Аглая, която била приета в сонма на светците след блажената си кончина. Имен ден празнуват Аглая, Аглика и Дарина. 

Бонифаций много пиел, а днес се вярва, че молитвите към св. Бонифаций помагат на хората да се отърват от зависимостта си към алкохола. 

Веднъж Аглая пратила Бонифаций, заедно с други роби от имението, в малоазийския град Тарс да купи мощи на мъченици за вярата. Пратениците станали свидетели на мъченичеството на 20 християни. 

Когато видял техните страдания, Бонифаций повярвал и изповядал себе си като християнин. Коленичил и отказал да се поклони на боговете на римляните. Тогава го изпратили на изтезания и накрая го посекли с меч. Робите на Аглая го търсили три дни, като мислели, че той е някъде из странноприемниците. Когато намерили тялото му, успели да го откупят за 500 златни монети.

Помазали останките му с благовония и ги пренесли в Рим. Там Аглая построила малък храм и погребала мощите на Бонифаций. Тя се покаяла за предишните си грехове, раздала имането си на бедни и започнала да живее при църквата в смирение, въздържание и голямо благочестие. Така прекарала 15 години. 

След смъртта си Аглая била погребана до Бонифаций. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови