Св. Симеон, брат Господен по плът, бил разпнат като Исус

OFFNews 27 април 2020 в 05:17 1930 0

Християните почитат днес Свети Симеон, наречен брат Господен по плът. Той бил сродник на Исус Христос, а не негов брат в прекия смисъл на думата.

Симеон бил син на Клеопа - брата на Йосиф Обручник, и брат на свети ап. Яков - първият ерусалимски епископ. Симеон проповядвал Евангелието в Юдея. И след като неговият брат Яков бил убит с камъни, той бил избран на неговото място. Св. Симеон управлявал йерусалимската църква повече от 40 години.

През време на юдейската война, която завършила с разрушаването на Йерусалим и храма от Веспасиан и Тит (70 г.), Симеон заминал заедно с другите християни за град Пела, който се намирал на изток от р. Йордан и бил подвластен на Ирод Агрипа II. След това пак се върнал в Йерусалим и управлявал църквата до смъртта си.

Като превзели Юдея, римляните преследвали потомците на Давидовия род. Те се страхували да не би някой да организира юдеите, да се обяви срещу кесаря и да възстанови юдейското царство.

Като довели Симеон при царския наместник Атика, римляните се опитали да го принудят да се отрече от вярата си в Христа, като употребили отначало съвети и заплахи, а после и мъчения. Тогава Симеон бил на около 120 години. Но въпреки старостта, той твърдо понасял страданията и останал верен на своите християнски убеждения. Мъжеството, търпението и твърдостта му удивили самите мъчители.

Симеон бил разпънат на кръст през 107 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews