Светият Синод: Слава на Бога, че Конституционният съд спря Истанбулската конвенция

OFFNews 03 август 2018 в 18:06 2928 2

Св. Синод на Българската православна църква реагира с "благодарност и радост" на решението на Конституционния съд за обявяването на Истанбулската конвенция за противоречаща на основния закон на държавата.

Българската патриаршия очаква "да се отправи в храмовете и манастирите на БПЦ-БП в пределите на България и извън нея в дните на Богородичния пост благодарствена молитва към Всемилостивия Бог".

Публикуваме без редакторска намеса пълния текст на обръщението на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия:

"Слава на Бога за всичките му благодеяния към българския народ!

Благодарение на великия Божи промисъл чрез мъдростта и съвестта на мнозинството конституционни съдии, беше взето справедливо и конституционносъобразно решение за отхвърляне на добилата популярност т.нар. Истанбулска конвенция. Светият Синод на БПЦ-БП изрази своята категорична позиция против нейното приемане като противоречаща на православното учение за сътворението на мъжа и жената като Божий образ и подобие и като биологични същества, както и срещу въвеждането на понятия, несъвместими с българския обществен и правен ред.

Св. Синод със свое решение призова да се отправя усърдна молитва към Пресвета Богородица в храмовете и манастирите в диоцеза на БПЦ- БП против приемането на този международен договор от Народното събрание.

Съдът е дело Божие, но до справедливото решение се стигна чрез усилията, вдъхновението, съвестта и мъдростта на много хора – духовници, учени, общественици, журналисти, юристи, представители на държавни институции, на политици, на мнозинството от благочестивия български народ. Всички те, водени от нравствените устои на обществото, стремежа за съхраняване на държавността и защита на бъдещето на България – нашите деца, се обединиха и отстояваха несъгласието си с въвеждането чрез международен договор на понятия и идеология, несъвместими с традиционния християнски морал на българския народ. Изпълниха се думите на Сърцеведеца - Господ Иисус Христос, „дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях“ (Мат. 18: 20)!

Когато просим от Бога помощ, следва и да му благодарим, за да не бъдем като онези десет прокажени, които просиха от Него милост и изцерение, но само един от тях се върна и благодари (Лук. 17:12 – 19).

Затова и ние посрещаме с благодарност и радост Решението на Конституционния съд на Република България за обявяването като противоречаща на Конституцията така наречената Истанбулска Конвенция и благославяме да се отправи в храмовете и манастирите на БПЦ-БП в пределите на България и извън нея в дните на Богородичния пост, благодарствена молитва към Всемилостивия Бог след прочитането на молебения канон към Св. Богородица за благоденствието на българския народ."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

04.08 2018 в 19:36

Каква изненада, Dafack! В 21 век в цивилизованите държави се спазват правата без дискриминация по пол,религия, раса и т.н..Откъде накъде?

11769

1

Dafack

03.08 2018 в 19:11

И са прави! Много се изговори, много бла бла, много простотии. Рекох да прочета конвенцията. Много хитро педерастите от Еврипейския парламент са сутворили конвенция защитаваща едно нещо, но прикрита ловко от друго. В цялата конвенция се говори за правата на жените "women rights". Но тук там по клаузите има точки като тази:

3. The implementation of the provisions of this Convention by the Parties, in particular measures to protect the rights of victims, shall be secured without discrimination on any ground such as sex, gender, race, colour, language, religion, political or other opinion, national or social origin, association with a national minority, property, birth, sexual orientation, gender identity, age, state of health, disability, marital status, migrant or refugee status, or other status.

Демек, тази конвенция излиза, че не е за закрила само на жените... (което трябва да си е така принципно, но по-конкретизирано от правна гледна точка) а на всяква паплач до "жена" с пишка.