ТУ отговаря защо е нужна специалност Дизайн на опаковки

OFFNews 05 октомври 2018 в 16:28 3669 1

Техническият университет в София изпрати отговор до редакцията по повод информацията, че вече ще предлага специалност "Дизайн на опаковки".

Както OFFNews писа, магистърската програма на Машиностроителния факултет се предлага като надграждаща 4-годишното бакалавърско инженерно образование. 

Попитахме ТУ-София защо е необходимо дизайнът на опаковки да се изучава в машиностроителния факултет на инженерен университет. От там отговарят, че университетът е с дългогодишни академични традиции и същевременно се стреми да следва съвременните изисквания и потребности на динамичната бизнес среда. "През годините сме се доказали и утвърдили като институция със съществен принос в развитието на българското образование и научно-изследователска дейност. И сме го постигнали благодарение на непрестанния стремеж да бъдем в крак с новите технологии, да осъвременяваме материално-техническата база, да сме в постоянна връзка с бизнеса и да следим за неговите нужди. Това ни помага да сме адекватни в партньорствата ни, засягащи всеки един аспект от дейността ни като университет", допълват от вуза.

Оттам посочват, че наред с традиционните специалности като машиностроене, компютърно и софтуерно инженерство, автоматика, електротехника, топлотехника, електроника, се предлагат и по-нетрадиционни и сравнително нови специалности, наложили се поради съвременните нужди и новите условия на пазара на труда. 

„Потребителско ориентиран дизайн на опаковки“ е специалност в Машиностроителен факултет. Специалността е ориентирана както за завършващи бакалаври със специалност „Инженерен дизайн“, така и за бакалаври, завършили подобни специалности, обясняват от университета.

Съществуват редица научни изследвания и научни публикации, които обясняват дизайна като мощен инструмент за позициониране на продуктите и как той може да играе важна роля за успеха им. Доказано е и влиянието на дизайна върху потребителя. Разглеждат се сериозно и връзките между процесите от създаването на един продукт, проектирането на неговия дизайн, до предлагането му на крайния потребител. Подготовката на инженери, които да имат и дизайнерски познания, е световна тенденция в инженерното образование. В тази магистратура се подготвят специалисти, които обосновано и компетентно да прилагат съвременни материали и технологии за иновативни продукти с високи технически възможности, рационалност, ергономичност и привлекателен външен вид.

Благодарение на изградените и усъвършенствани десетки учебни и изследователски лаборатории по заявка на водещите браншови компании у нас, в ТУ-София студентите и докторантите, заедно с преподавателите и изследователите, се обучават и правят нови разработки и иновативни решения по реални заявки от индустрията. През последните години нарасна броят и на директно заявените от бизнеса дисертационни разработки, специализирани образователни курсове, провеждана научна експертиза и разработвана договорна тематика. Това превръща нашия университет в основно звено за трансфер на знания, наука и технологии от образованието към индустрията и бизнеса, посочват още от Техническия университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!