Търговски регистър се превърна в касичка на Горанов, пишат 64 адвокати до Мая Манолова

OFFNews 17 май 2019 в 17:15 11150 0

Търговският регистър се е превърнал в касичка на финансовия министър Владислав Горанов, пишат 64 адвокати до националния омбудсман Мая Манолова и настояват за законодателни промени след консултации с гилдията. Манолова ще обсъди проблемите, с които се сблъскват адвокатите, на среща в понеделник с подписали отвореното писмо, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана в отговор на запитване от OFFNews.

Ето и текста на писмото:

Отворено писмо

Уважаемо г-жо Манолова,

Обръщаме се към Вас, тъй като нашият висш ръководен орган не предприема никакви адекватни мерки, не успява да следи събитията, а обикновено бяга след тях, както в случая със ЗМИП (Закон за мерките срещу изпиране на пари - бел. ред.), с което не защитава правата на гилдията ни, а оттам - индиректно и на гражданите, които ние по закон представляваме.

Не се обръщаме и към министъра на правосъдието, който е принципал на институцията, защото новият министър е бивш председател на правна комисия към НС (Народно събрание - бел. ред.), на когото с колегите написахме писмо, в което директно му заявихме, че правото, което произвежда в НС не кореспондира с общоприетите правни принципи и норми и оттам следва, че той самият не разбира или не желае да разбере нашите искания.

Г-жо Омбудсман, от много време длъжностните лица по регистрация в Търговски регистър (ДЛР) използват практики на ръба на закона, от които у гилдията ни и у клиентите ни остава усещането, че в Търговски регистър се работи основно за събиране на такси и количество изработени преписки, защото на това е основано допълнителното материално стимулиране на длъжностните лица по регистрацията.

Докато регистрацията на фирми и промените по техните партиди бяха в окръжните съдилища, делото се разпределяше на един съдия и ако той намери пропуски в представените документи, разпорежда какво още е необходимо да се добави и след изпълнението на указанията му вписва по партидата на дружеството заявените промени.

С въвеждането на Търговски регистър това стана невъзможно, защото след като едно ДЛР е написало указания, друго ДЛР разглежда и се произнася по поисканите от предходното ДЛР документи и постановява отказ, без да се интересува, че указанията на колегата му са изпълнени.

Зачестиха абсурдите да се дават указания на указанията последователно по едно заявление от две различни длъжностни лица по регистрацията.

Регистърното производство се е превърнало в машина за произвеждане на откази от вписване на заявените фирмени промени. Безконтролно и безнаказано се издават противоречиви откази и указания, невъзможни за изпълнение. Изисква се от заявителя задължително да представи учредителен акт със заличени лични данни, а в същото време на самия сайт на ТР пише, че заявявайки личните си данни публично, се счита, че заявителите са ги предоставили доброволно.

Налага ни се да доказваме публично известни факти - че Маршалови острови имат агент в Пирея, където е поставен печат „Апостил“.

Уважаема г-жо Омбусдсман, от несъстоятелните и своеволни действия на ДЛР страдаме ние и нашите клиенти - граждани на Р България.

За нас е невъзможно да работим и изпълняваме добросъвестно задълженията си на адвокати. В случай на отказ трябва да обжалваме действията на длъжностните лица по регистрацията, но това обжалване отнема време, което за търговеца е финансова загуба, която не може да бъде възмездена по никакъв начин. Той трябва да плати повторно държавна такса и да подаде същите документи или да подаде жалба и да чака разглеждането на отказа от Окръжния съд по седалището на дружеството, което може да се проточи няколко месеца, а търговският оборот налага да се направи по-бързо заявената за вписване промяна.

Дори и при отменен отказ от съда НЕ СЕ ПРИСЪЖДАТ разноски.

ВАС също приема в последните си решения, че разноските, направени в тези производства, не могат да се търсят и по ЗОДОВ (Закон за отговорността на държавата и общините за вреди - бел. ред.), т.е те по никакъв начин не могат да бъдат възмездени за загубеното време или финансови средства.

Ние, представляващите гражданите, не сме в състояние с тази законова уредба и прилагането ѝ от ДЛР да защитим правата и интересите им.

Г-жо Омбудсман, апелираме към Вас да предложите законодателни промени на вниманието на депутатите, които да налагат еднаква практика и да не дават възможност за своеволия на ДЛР в Търговски регистър.

Настояваме да бъдат приети и законодателни промени, които да дават възможност да се налагат наказания на ДЛР, които възпрепятстват регистърното производство умишлено, с користната цел за повече събиране на такси за Агенция по вписванията.

Наложително е да бъде въведена дисциплинарна и административно-наказателна отговорност за ДЛР, която да ги възпира от действия, които представляват явна злоупотреба с правата на гражданите и представляващите ги от адвокатската гилдия.

Ние сме длъжни да защитим правата на клиентите си и достойството на правото, а Вие - правата на гражданите.

Писмото беше публикувано във Фейсбук от варненската адвокатка Стела Николова, а под него могат да се прочетат и имената на подписалите 64-има.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови