Търсят алтернативен водоизточник за Хасково

ОFFNews 23 март 2018 в 12:59 2512 0

Започнали са предпроектни проучвания за алтернативен водоизточник за Хасково, където проблемите с урана във водата продължават.

Това каза регионалният министър Николай Нанков по време на днешния парламентарен контрол. От миналата година в Хасково има разпореждане водата от чешмите да не се използва за пиене и готвене, а само за битови нужди. ВиК и РЗИ-Хасково продължават да следят нивата на уран и алфа активност във вода.

"Вода за питейни нужди се доставя с водоноски от 12 пункта на територията на града", обясни министърът.

Наков обясни, че от държавния бюджет са отпуснати пари за решаване на проблема в Хасково, но "кметът се бави", а вече има работни проекти за дублиране на тръбни кладенци. Министърът каза още, че ще бъде направена проверка защо се бави реализацията им.

Той обясни и защо се налага да бъдат направени проучвания за алтернативен водоизточник се налагат:

"Търси се алтернативен водоизточник за Хасково и района поради факта, че водното тяло на подземния водоизточник в дългосрочен хоризонт, защото в следващите 10-15 години сегашният би могъл да бъде замърсен на база на уран и алфа активност. И тези мерки, които се правят понастоящем след 10-15 години, могат да бъдат неработещи", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!