ЦИК: Членовете на РИК не са задължени да ползват отпуск за целия изборен цикъл

OFFNews 08 април 2019 в 16:25 4128 0

От Централната избирателна комисия (ЦИК) поясниха, че членовете на Регионалните избирателни комисии (РИК) няма да имат задължение да ползват своя неплатен служебен отпуск или полагащия им се платен отпуск на работното им място за целия изборен цикъл от 6 април 2019 г. до 9 юни 2019 г.

Те ще трябва да използват отпуските си само за времето, необходимо за работата им в комисията, съобразно определените графици за дежурства и заседания на комисията. 

От комисията още разясняват, че РИК ще имат задължението осигурят достатъчно дежурни членове, които да осъществяват работния процес. 

Ето и цялото изявление:

Във връзка с постъпили въпроси от членове на РИК относно ползването на платен или неплатен служебен отпуск Ви уведомяваме следното:

Разпоредбата на чл. 69 ИК не въвежда задължение за членовете на РИК да ползват неплатен служебен отпуск или полагащия им се платен отпуск за целия период от 6 април 2019 г. до 9 юни 2019 г., а само за времето, необходимо за работата им в комисията съобразно определените графици за дежурства и заседания на комисията.

Районната избирателна комисия следва да обезпечи и осигури работата на комисията, включително и в неработни дни, чрез осигуряване на дежурни членове от състава на комисията. За тази цел следва да се изготвят съответните графици за работата на комисията, съобразени с Решение № 39-ЕП от 2 април 2019 г. на ЦИК.

Заседанията на комисията се провеждат и в неработни дни, тъй като сроковете в изборния процес се броят в календарни дни."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови