Църквата срещу архитект Фуксас: А къде ще спират колите за сватби и поклонения в 'Св. Неделя'?

OFFNews 18 януари 2020 в 08:51 5601 6

Къде ще спират колите за сватби и поклонения в столичния храм "Св. Неделя" и откъде ще минава автомобилът на патриарх Неофит към дома му в Софийската света митрополия?

Това са основните въпроси, с които Църквата се противопоставя на ремонта на площад "Св. Неделя" по проекта на топ архитекта Максимилиано Фуксас. Проектът спечели международен конкурс на Столичната община. При представянето му главният аритект на София Здравко Здравков подчерта, че това е концептуален проект, по който ще има много препоръки и възможни промени. Преди да се изготви заданието за технически проект, ще има среща на журито на конкурса с представители на КАБ и САБ, на която ще присъства и представител на БПЦ, за да се формулират препоръките към студио "Фуксас", сред тях и тези, свързани с обслужването на храм "Св. Неделя". 

Отец Кирил Попов от църквата вече заяви по БНТ, че на площада има три важни сгради, свързани с историята и настоящето на БПЦ - църквата "Св. Неделя", Софийската света митрополия и Богословският факултет. По мнението на Митрополията, проектът на арх. Фуксас не е взел предвид това важно обстоятелство и е прекалено футуристичен.

Едни стъклени навеси, които да събират дъждовна вода и да бъдат резервоари за фонтаните, отделно да събират слънчева енергия и да можеш да си зареждаш телефона, това ли е най-важното за центъра на столицата ни, попита отец Попов. Според него естакадата пред храма ще бъде премахната, а тя служела за литийни шествия и преминаване на коли по нея.

В този проект, както се представя, църквата става един вид музей, могат само да влизат пешеходци вътре. Проектът не нарушава църковния живот, а го прекъсва, обяснява свещеникът.

Арх Явор Кьосев, член на журито, увери, че естакадата остава. Що се отнася до притеснението на църквата, че входът за Софийската света митрополия от площада ще бъде затворен и патриархът и митрополитите ще трябва да влизат откъм ул. "Калоян", като за целта се избие уникалната ограда, арх. Кьосев заяви: Пробиване, преместване, разместване няма да се допусне. 

Проектът не e завършен и има възможност за промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

6

emanuilis

18.01 2020 в 17:49

Да се въведе „черна зона", където патриарха и митрополитите да паркират автомобилите си.

11300

5

yoghurt

18.01 2020 в 17:10

За всяко погребение ковчега ще минава през целият площад, от къде ли ще тръгва шествието, от Халите?

11300

4

yoghurt

18.01 2020 в 17:04

Курортен кич! Проектът е неподходящ най-вече заради лошия, евтин вкус и заради липсата на каквото и да е било отношение към духа на това емблематично място. Не може сърцето на София да прилича на дубайски градски плочник. Да се отсекат вековните дървета, да се сложат екзотични храсти, центърът ще заприлича точно на някой евтин курорт без традиция. Не може един сериозен град да сменя кожата през пет години, да искаш да се изтъкваш с осъществяването на шумни проекти..! Вместо да оправят настилката на сегашният площад и да премахнат паркинга, правят нов проект, толкова ли е трудно просто да поддържат площада?

3943

3

OtSofia

18.01 2020 в 17:04

Големият проблем е не единствено Фуксас и невъзможният му "проект", а първо-процедурен и второ-архитектурен. Всъщност това е държавна поръчка, безсрамно прекръстена на конкурс (вж. заглавието на мероприятието, което не крие това, а напротив, демонстрира колко са хитроумни авторите на подмяната). Но всъщност е признато заобикалянето на законите на РБ. Архитектурен е проблемът, защото абсолютно никой от премираните „проекти“ не държи сметка за многохилядната непрекъсната история на площад "Света Неделя", голяма част от която-със световно значение. Проектите не са конкретни, както го изисква мястото. Светият синод на БПЦ посочва като основна грешка това, че проектантите гледат на черквата като на музей, вместо да я третират като основанието този площад да съществува-казано в прав текст от отеца, представител на Софийската света митрополия. Статията на Охнюз манипулира думите му. Столичната община получи пет кръгли нули и се задължи да изплати премиите, които е присъдила.

13510

2

Mayya

18.01 2020 в 16:45

Ще ходят пеша, много ли е страшно това? Проектът ще се обсъжда тепърва, сигурно ще има доста предложения и промени, вкл. за осветителните тела. Но довод като този - че няма къде да се паркират лимузини и поповете ще трябва да изминат 50м пеша - звучи несериозно и надхвърля смирението, проповядвано от църковните служители. Ами да направят целия площад паркинг. Площад Сан Марко направо ще диша прахта на нашата църква за такава идея.

4245

1

rrr11

18.01 2020 в 10:49

Оядените попчета ще им вземат най-ценното, да не моат да си паркират лимузините пред входа на църквата. Те са много специални и не могат да ходят пеш 50м.