Църквите причастяват всички с една лъжица въпреки предупрежденията от лекари (видео)

OFFNews
12 април 2020 в 17:28 | 5008 |5

Много от църквите в България причастяват миряните с една лъжица, въпреки че сутринта лекарите, управляващи болниците, водещи “войната с коронавируса”, призоваха на брифинг в Министерски съвет да не се ходи на църква, защото следващите две седмици ще бъдат критични.

На Цветница в столичния храм “Света Неделя” службата се провежда вътре. Миряните, колкото и малко да са те и макар че всички носят предпазни маски, се причестяват с обща сребърна лъжичка, съобщи БГНЕС. В бургаските църкви също се дава причастие с една лъжица, съобщи Zonaburgas bg.

“Защото със светото причастие човек получава живот, вечен. И ако вярва в Бог, в Господа Исуса Христа ще наследи Царството небесно и ще го види в сила”. Така отец в бургаския храм “Кирил и Методий” отговори на въпрос защо всички се причестяват с една лъжичка. “Нямаше препоръки. Няма и такова благословение. Господ Исус Христос, когато влиза в Йерусалим на днешния ден, казва едни много тъжни думи. Той тъгува за Йерусалим, че не разпознава времето. В такива дни ние трябва да си зададем въпроса дали ние разпознаваме времето, защото тъжно е за всеки човек, който е починал, загинал или умрял. Но всеки ще умре и трябва да се изправим пред лицето на Бога и да отговаряме как сме живели на земята”, каза още отецът, помолен да обясни дали не е имало препоръки да се сменят лъжиците.

Използването на една и съща лъжичка обаче не е задължително по канон, припомнят духовни служители. Тайнството на ритуала не би се нарушило, ако например се използват прибори за еднократна употреба. Пред OFFNews свещеник сподели, че по своя инициатива е дезинфектирал лъжицата в спирт след всеки причастен. Но Църквата не е изпратила препоръки до свещениците да не ползват обща лъжичка днес.

Както за днешния празник, така и за Великден църквите у нас остават отворени, но властите горещо препоръчват на вярващите да останат вкъщи и да отправят своите молитви пред иконите.

Точно в 9.30 часа в катедралата „Александър Невски” Негово светейшество българският патриарх Неофит оглави светата молитвена литургия в присъствието на малко миряни. В службата бяха специално добавени молитвени прошения заради епидемията от коронавирус.

Всичко премина под засилени мерки за сигурност. На входа всеки получи дезинфектант за ръце, а хора без маски не се допускаха. Иконите и пространството около храма пък бяха предварително дезинфектирани.

Междувременно по света папа Франциск отслужи "Към града и света" по повод католическия Великден от пустата катедрала "Св. Петър".
Англиканската църква е затворила храмовете си, поради което архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби отслужи великденската служба от своето лондонско жилище. Духовният водач на 85-те милиона последователи на църквата по света бе в пълните си литургични одежди, застанал зад самоделен олтар на кухненска маса.

Препоръчани материали
Hihi1981

Рейтинг : 11406

13.04 2020 в 10:13 5
+ 9
- 0
Идиоти,сър!!!
PetarD

Рейтинг : 7563

12.04 2020 в 22:40 4
+ 9
- 0
Така да е! Но след няколко дена, болните миряни да бъдат затворени в църквата и лекувани само с молитви.
very stable genius

Рейтинг : 2000

12.04 2020 в 18:31 3
+ 10
- 0
Дори и в нормални времена, да ближеш от една и съща лъжица, е меко казано нехигиенично и гнусно.
А сега е направо престъпно.
Толкова ли няма в тази държава някой да им стъпи на врата на тези самозабравили се попове?
tough

Рейтинг : 2627

12.04 2020 в 18:02 2
+ 7
- 0
Вярата ги пази... или не. Абе, Божа работа.
Симеон Александров

Рейтинг : 2015

12.04 2020 в 17:45 1
+ 6
- 0
Как ще се достигнат показателите за Пандемия?