Център за ранно детско развитие изграждат в Дом 'Рада Киркович' в Пловдив

Инициативата е на Фондация 'За нашите деца' в партньорство с общината

ОFFNews 19 февруари 2020 в 13:19 2839 0

Център за ранно детско развитие и Храм на ранното детство ще бъде открит в бившия Дом „Рада Киркович“ в Пловдив. Инициативата е на Фондация „За нашите деца“ в партньорство с общината. Два етажа от бившия дом „Рада Киркович“ с решение на ОбС вече са дадени на фондацията за период от 10 години.

"Под покрива на този бивш дом и нов комплекс първо ние ще посрещаме младите семейства, когато планират да имат дете. След раждането на детето бихме желали да бъдем домакини на курсове за обучение в родителски умения. И особено за децата, които имат трудности в развитието, бихме желали да съберем трите системи - образователна, здравна и социална, които да проследяват цялостно развитието им", разказа изпълнителният директор на фондацията Иванка Шалаптова пред Радио Пловдив.

Точно това означава и интегриране на услугите, поясни заместник кметът на Пловдив по европейски политики и социални дейности Анести Тимчев, който откри дискусионен форум на тази тема, организиран от фондацията. В решаването на тези проблеми общината има намерение да ангажира цялото общество, в това число бизнеса и инвеститорите, както и културните институции.

По данни на Фондация "За нашите деца" над 324 хиляди деца у нас живеят в крайна бедност, като повече от 10 хиляди растат извън семейството си. 2 500 от тях са в ранна детска възраст. Повече от 2 хиляди се изоставят от родителите си още в родилното отделение, а Пловдив е начело на тази статистика със 115 изоставени бебета миналата година.

Новият Център ще работи за промяна на тази статистика. По думите на Тимчев, в началото на следващата година той ще бъде реалност. На последния му етаж ще се изгради и първия в България Музей на институционалната грижа. Причината е, че Дом "Рада Киркович" е бил първото сиропиталище в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови