Цялото Черноморие е осеяно с пясъчни диги

OFFNews
27 ноември 2019 в 11:41 | 3302 |2

По цялото Черноморие са издигнати пясъчни диги, на места те са по цялата плажна ивица - това показва проверка на Басейнова дирекция "Черноморски регион".

Преди няколко дни бе премахната дига край Созопол, а концесионерът на зоната, наредил изграждането й, ще бъда глобен. 

От съобщението на сайта става ясно, че дирекцията е проверила нов сигнал за багер, който изкопава пясък в близост до морето и изгражда укрепителна дига на плаж Академика в Равда. Дигата е в южната част на плажа с дължина около 150 метра и височина 3-3.5 м. Проверяващите са установили, че има следи от тежка техника по пясъка, но няма следи от дейности в акваторията. 

Сигналите за случващото се по плажовете на Черно море е накарало Басейнова дирекция извърши и редица проверки по северното и южното Черноморие. Специалистите са установили наличието на пясъчни диги на плажовете Слънчев бряг-север, Слънчев бряг-централен и Слънчев бряг- юг. Същото е положението на плажовете в Поморие.

Подобни съоръжения има и във Варна на плаж „Рапонги“, в к.к. „Свети Константин и Елена“ плажове: „Астор Гардън“, „Азалия, „Слънчев ден“ и „Кабакум – Центален“, както и в к.к. „Златни пясъци“– по цялото протежение на плажната ивица. Сравнително малки диги са изградени на плаж „Краево – Централен“. 

Никъде обаче не са била засечени изкопни действия в морската акватория, затова и констатацията е, че няма нарушение на Закона за водите.

senester

Рейтинг : 1415

27.11 2019 в 14:47 2
+ 0
- 0
Всеки копае по плажа,без да го бърка,че го унищожава,но няма нарушение на закона.За какво ми е тази басейнова дирекция,само бюрократи на хранилка
mendi

Рейтинг : 4252

27.11 2019 в 13:16 1
+ 0
- 1
И какво от това? Какво като има диги? Аз не можах да разбера точно в какво се изява екологичната катастрофа и каква е вредата.