Цинизъм: Глобиха за изхвърляне на боклук протестиращи срещу боклука във Варна

Ангел Марковски 03 август 2022 в 16:40 3567 2

Служителки на Дирекция

Снимка Милена Пехливанова

Служителки на Дирекция "Екология" на варненската община съставят акт на протестиращи срещу боклука в града със съдействието на полицията.

Пет от десетината варненци, събрали се на протест пред общината в града, за да изразят недоволството си от проблема със сметосъбирането и сметоизвозването, бяха глобени от Дирекция "Екология" "за неправомерно изхвърляне на боклук, който си държат в ръце".

Символично гражданите оставиха торби за смет пълни с хартия пред сградата на местната управа. Проявата, която протече под надслов „Смет за кмет", стана повод на място да пристигне екип инспектори от общинската дирекция по екология и представители на Общинска полиция.

И вместо отдел "Екология" към Община Варна да се бори с боклука и генезиса на проблема, служителите решиха да се борят с протестиращите срещу лошото сметосъбиране и градските сметища край контейнерите за отпадъци, съобщи moreto.net

Администрацията написа фиш на организаторката на демонстрацията Стела Николова. Наложиха й санкция от 50 лв. заради изхвърляне на отпадъци на нерегламентирано място и нарушаване на обществения ред. Николова обясни, че просто са се събрали пред сградата на общината и това, което има до тях на земята, е личен багаж, който ще отнесат. Въпреки това инспекторите я глобиха.

Предни дни Николова призова съгражданите си, които ежедневно виждат струпани боклуци около казаните, да занесат своеобразни торби за смет, пълни с хартия, пред сградата на общината.

На днешната проява тя и присъстващите подредиха чували с торбички и ръкавици, предназначени за кмета.

„За да може да почисти той, след като фирмата, с която подписва договор, не се справя и единственото нещо, което предприема администрацията, е да глобява тази фирма. Освен глобите ние нищо друго не виждаме налице. В предишния договор имаше четири фирми, които обслужваха нашия град. Когато една от фирмите не се справяше, й даваха за пример другите фирми, които се справят. Сега обаче нямаме възможност да разберем дали друга фирма би се справила с новата система, която беше въведена. Има я и в София, и Бургас, но мисля, че са по-чисти от Варна. Докога ще се оправдават с фирмата, която чисти града ни. Варненци платиха 30 млн. лева повече за чистота, отколкото при предишни договори. Явно и с тази допълнителна сума не можем да се справим, така че нашият град да бъде чист. Сигурно има и недобросъвестни хора, които си изхвърлят боклука на необозначени места, но след като няма санкция, е съвсем нормално хората да не се опитват да се превъзпитават. Ако има санкции, и общинската администрация, и районните кметства си вършеха работата, то това нямаше да се случи. Решението освен глобите е и да се даде кратък срок на тази фирма и ако тя не се справя, то тогава да се прекрати договорът. Не съм виждала този договор и не знам дали в него изобщо има заложена клауза за прекратяване. Не знам дали изобщо са предвидени някакви санкции освен тези смешни 118 хил. лева", коментира Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

2

Пустиняк

03.08 2022 в 19:14

Стара комунярска практика да се санкционират проявилите свободомислие, гражданска смелост и доблест! Имената на инспекторите глобили протестиращите да получат публичност!

10298

1

AntiZ

03.08 2022 в 17:01

Боклукът във Варна си има име и се нарича Костя Копейкин.
 
X

Да помогнем на украинските деца!