Цветан Василев и съпругата му не чувстват вина за фалита на КТБ

ОFFNews 12 април 2017 в 20:20 4696 2

Снимка бТВ

Банкерът Цветан Василев и съпругата му Антоанета не се чувстват виновни за фалита на КТБ, каза адвокатът им Константин Симеонов, предава бТВ.

Той допълни в предаването "Лице в лице", че според семейството вилата им на брега на Женевското езеро за 23 млн. швейцарски франка не е купена с изпрани пари, въпреки че прокуратурата издаде заповед за арест на Антоанета Василева за пране на пари. Според магистратите сумата е дарена от Василев и е част от присвоени от банкера средства от Корпоративна търговска банка (КТБ).

По-малко от половината от средствата са прехвърлени от сметката на Цветан Василев в сметката на неговата съпруга като дарение. Останалата част са ипотечен кредит от чужда банка. Те са по-малко от средствата, декларирани от Василеви като доход в последните години преди сделката, самата покупка също е декларирана, каза адвокатът. Целта ѝ е инвестиция, доколкото знам, добави той.

На въпрос откъде са тези пари Симеонов посочи, че банкерът е собственик и на други компании, и не става дума за фирми, купувани с пари на КТБ. Това са доходи, които нямат общо с КТБ, те са законни и са обложени с данъци, добави той.

Освен това през 2012 г. Антоанета Василева няма как и да е предполагала, че съпругът ѝ ще бъде обвинен в присвояване, а за да има изпиране, трябва да осъзнаваш, че парите идват от престъпна дейност. Двамата са подали декларации за произход на парите и са им правени ревизии от НАП и в този период, каза той.

Симеонов разказа, че в момента Василева е в Белград при съпруга си. Тя е уведомена за действията на прокуратурата, но не иска да се върне, защото според семейството има риск за нейната безопасност в България, а също така и не очакват справедлив процес тук.

По думите му Цветан Василев има желание да се върне и да докаже невинността си, но "трябва да има сигурност по отношение на физическата цялост на семейството. Аз съм сигурен, че не ни чака справедлив процес", добави той.

"Василеви абсолютно не чувстват вина. Как рухна банката е много дълъг разговор – тя беше съборена през 2014 г. Няма банка, която да издържи такъв напън, какъвто беше направен през 2014 г.", обясни адвокатът.

Той добави, че няма информация да е издадена заповед за екстрадирането на Василева, но има европейска заповед за арест и постановление за задържане за 72 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

2

Nik68

21.04 2017 в 10:00

В затворите всички са невинни или неправилно хоспитализирани.

12860

1

newfoundland

20.04 2017 в 19:35

Все пак за няколко милиарда, няма да си посипят косите с пепел, я! Така са големите играчи обаче!