Темата с урана влезе в парламента: Риск няма, причина за появата също

Антония Чорева 21 април 2017 в 12:08 3865 0

Министри от служебния кабинет се отчетоха пред парламента и депутатите от всички групи за наличието на уран във водата в Хасково и в други градове. 

От отчета, продължил с часове, станаха ясни няколко факта:

- „Риск за населението няма“, каза служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев. Той уточни, че след 2 месеца ще излязат данните от изследванията, които ще дадат по-голяма конкретика. Именно затова все още не може да се каже точно дали уранът във водата има пряко действие върху здравето на хората.

- Наличието на уран във водата в Хасково е установено на 4 април от проби, които са взети септември 2016 година, отчетоха от ВиК Хасково. На същия ден се вземат проби отново от всички кладенци на дружеството, за да се изследват. На 7 април се спира експлоатацията на кладенци. Остава да работи само кладенец номер 10. Най-голямо замърсяване на водата с уран е установено на 4-ти и 5-ти и 6-ти кладенец, в които е открит уран над нормата – 0.004 и 0.06. На сумарната вода резултатът е 0.04, което е с 0.01 превишение на националната норма.

- Все още не е установена причината откъде идва наличието на уран във водата, дали е от урановите мини в града.

Илко Семерджиев обяви още, че в Първомай, където също беше установен такъв проблем, вече е решен и всичко е в норма.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък добави, че във Варненско – в Садово и Аврен, също е установен уран във водата и протоколите за това вече са налице. Тя добави, че БСП ще внесе подписи за създаване на специална анкетна комисия, която да установи причините и да вземе мерките за урана във водата, не само в Хасково, а в цяла България.

Същото предложи и лидерът на Воля Веселин Марешки, който изрази съмнения, че след този уран „може би ще има онкоболни“.

Нинова от своя страна каза, че след часове разговори нищо конкретно не е станало. „Нито един въпрос не решихме, два часа говорихме, никакъв резултат. Служебният кабинет днес замете следите на предишното правителство – правителство на Борисов, Москов, Ивелина Василева“, каза тя и поиска да носят политическа отговорност за мълчанието си 6 месеца, че във водата на Хасково е открито наличие на уран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови