Тест доказва: 73% от насипния сладолед е замърсен и може да причини хранителни разстройства

В 8 от 11 продукта Активни потребители откриват колиформи, при 4 - и E. сoli

Александра Маркарян 18 юли 2019 в 17:29 8503 1

73% от насипния сладолед съдържа колиформи, 36% - Escherichia сoli, показва тест на "Активни потребители". 

Наличието им показва, че има замърсяване и е сигнал за повишен риск за наличие и на други, често по-опасни инфекциозни причинители.

През юли от "Активни потребители" купили сладолед от 11 търговски обекта чрез таен клиент. Без допълнителни манипулации сладоледите са прехвърлени в стерилни контейнери и доставени в лаборатория за микробиологичен анализ. Отделно тайният клиент попълнил въпросник с информация за хигиенния статус и процедурите на опериране в съответния търговски обект.

Оказало се, че в 8 от обектите персоналът не носи ръкавици, в нито един приборът за разсипване на сладоледа не се държи в хладилник, в нито един няма отделен прибор за разсипване за всеки сладолед, в 10 от 11 не дават пакетирана лъжичка, в 8 обекта не издават касова бележка.

"Резултатите ясно показват, че хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет - пишат "Активни потребители" - Носенето на ръкавици е елементарна мярка, но дори и тя се спазва в по-малко от 1/3 от търговските обекти. Най-съществени за хигиената въпроси са 2 и 3. От тях се се вижда, че персоналът не държи прибора за разсипване на сладолед в хладилната витрина, където му е мястото. Най-масово този прибор е накиснат в купа с вода при околна температура на въздуха от 30, а понякога и повече градуса. При тези условия и изобилието от хранителни вещества (осигурени от остатъците на сладоледа в купата с вода) съдът с прибора за разсипване за броени минути се превръща в инкубатор за бактерии. От него микроорганизмите се прехвърлят обратно върху всички видове сладолед, както и в купичките на клиентите. Наличието само на един прибор за разсипване означава, че бактериите много бързо могат да заразят всички видове сладолед."

Още един потенциален източник на зараза са раздаваните лъжички за сладолед. В идеалният случай всеки клиент трябва да получава своя, индивидуално опакована стерилна лъжичка. Това обаче е установено само в 1 търговски обект. В останалите 10 лъжичките се намират в насипно състояние върху витрината, или в някоя купа където могат да бъдат опипвани на воля от всички минали клиенти. "Има и павилиони в които търговецът услужливо ви забожда лъжичката в сладоледа с мръсните си ръце", пишат от "Активни потребители".

"Наблюдението на навиците на персонала показват притеснителна липса на елементарни хигиенни правила - се казва още в анализа им. - При тези условия дори най-чистия от бактерии сладолед за броени часове през лятото се превръща на рай за микроорганизмите от където това природно изобилие попада в жадния за прохлада консуматор."

Микробиологичен анализ

Колиформите са пръчковидни бактерии, широко разпространени в почвите и водите, които повече от век се използват като санитарен индикатор. Например в течащата и бутилираната питейна вода не трябва да има от тези бактерии. При храните наличието на колиформи означава, че в тях има потенциал да се развиват патогенни бактерии.

Escherichia coli е вид бактерия, причисляваща се към голямото семейство на колиформите. Обикновено тя населява червата на хората и животните и се отделя чрез екскрементите. В определени случаи E. сoli може да е много опасна за здравето на хората. Присъствието на E. сoli в питейните води е забранено, а при храните има определено максимално допустимо количество. При сладоледите няма наличен Европейски или национален лимит за E. сoli.

В 8 от 11-те продукта (73%) обаче се откриват колиформи. При 4 (36%) се установяват и E. сoli. Сладоледите замърсени с E. Сoli съдържат и колиформи. Резултатите показват, че поне 4 от анализираните 11 проби не са годни за консумация.

"Това е изключително висок дял на бактериологично замърсяване - пишат от "Активни потребители". Основен източник на замърсяването без съмнение са мръсните прибори и оборудване използвани в търговските обекти. Вероятно това допълнително се задълбочава от лошата лична хигиена на персонала. Възможно е при някои търговски марки сладолед замърсяването да става още при производството."

Тестът показва, че насипните сладоледи са изключително рискова храна през лятото. Консумацията на заразени с бактерии сладоледи може да е причина за хранителни разстройства.

Защо е опасна Escherichia coli

Обикновено тази бактерия живее в червата и през повечето време е безвредна. Някои подвидове на E. сoli обаче могат да бъдат смъртоносни. Бактерията може да предизвика гастроентерити, инфекции на уреталния тракт, мененгити при бебета, хеморагични колити, пневмония и др. Особено опасна може да бъде при малки деца и хора с компрометирана имунна система.

E. сoli е причина за много хранителни отравяния. През последните 10 години в САЩ бактерията е причинила около 330 потвърдени лабораторно епидемии, свързани с храни при което са заболели 5700 човека, а починалите са 20. Като причинител на смърт от остро хранително отравяне E. сoli е на трето място след листерията и салмонелата. За същия период в САЩ Escherichia coli са свързани с 3 епидемии в които източник на заразата е сладолед. Заболелите са 17, а смъртните случаи 1. В Европа липсва подробна статистика като в САЩ, но положението е много по-лошо. Само при най-смъртоносната епидемия в Германия през 2011 от E. сoli се разболяха над 4000 човека, а 53 починаха. Причинителят беше щам E. coli O104:H4, чиито източник беше салата от кълнове на сминдух.

Препоръки

От "Активни потребители" отправят и следните препоръки:

- павилионите за продажба на насипен сладолед трябва задължително да разполагат с достатъчно количество питейна вода и готови за приложение дезинфектанти;

- приборите за разсипване на сладолед трябва да се държат в хладилната витрина при съответния вид сладолед. Те не трябва да напускат витрината, освен за измиване с чиста питейна вода, задължително последвано от дезинфекция. Ако купувачите забележат, че прибора за разсипване стои извън хладилника, препоръчваме да се откажат от покупката;

- за да се намали възможността за кръстосано заразяване е необходимо всеки вид сладолед да разполага със собствен прибор за разсипване;

- когато купувачите се нуждаят от лъжички за сладоледа, те трябва да получат чисти и стерилни индивидуално опаковани такива. Отварянето им трябва да става от клиента. Недопустимо е пипането на ядивната част на лъжичките от други хора, включително от персонала;

- когато павилионът не разполага с течаща питейна вода, е желателно персонала да работи с ръкавици и да е снабден с подходящи дезинфектанти за постоянна обработка на ръцете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови