Тестът с 4-те отговора за пол на децата спрян в училищата

OFFNews 07 март 2019 в 11:01 2359 0

Красимир Вълчев

Инструментът Selfie за оценка на дигиталната среда в училищата и на придобитите в клас дигитални умения е спрян в България, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев, който присъства на открит урок в столичното 109 ОУ "Христо Смирненски".

Инструментът има за цел да оцени уменията на ученици, учители и директори. Той включва и въпрос за самоопределяне на пола, който смути обществеността. Вместо два възможни отговора, въпросът дава четири: момиче; момче; друго; предпочитам да не казвам.

През февруари МОН обяви, че е изпратило писмо до генералния директор на Главна дирекция „Образование, младеж, култура и спорт“ към ЕК Темис Кристофидо с молба за редакция на анкетата.

"Имам предварително писмо от еврокомисаря по образованието Тибор Наврачич, в което той ме уверява, че ще намерят техническо решение за анкетата към инструмента за дигитална самооценка SELFIE, но все още нямаме предложение за конкретно решение", каза днес министър Вълчев.

"Предполагам, че техническото решение ще е едно от двете, които сме предложили - или да отпадне отговорът на въпроса, който предизвика дискусии, или самият въпрос. Този въпрос не е задължителен за целите на въпросника - да оцени дигиталната подготвеност на училищата, като той е един от двата статистически въпроса в инструмента SELFIE", обясни Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови