Тихомълком: Багерите пак се готвят да заличат "Бедечка"

OFFNews 04 април 2017 в 15:55 10739 1

Временна комисия в Общинския съвет в Стара Загора се опитва тихомълком да разреши строителство в парк „Бедечка“, алармираха екозащитниците от "Да запазим Бедечка".

Само преди половин година Общинският съвет почти единодушно прие предложение на кмета да се запази в максимална степен паркът. Вече и готов и устройственият план, който предвижда максимално количество зелени площи. Изработен е от екип урбанисти от София. Междувременно две комисии в парламента единодушно приеха и мораториум за строителство в Бедечка, а влизането на темата в пленарната зала беше осуетено с процедурни трикове. 

Сега обаче изненадващо е създадена временна комисия в ОбС, която да изработи варианти, в които различни парчета от парка се определят за застрояване. Това обаче противоречи на решението на същия ОбС – да се запази паркът максимално.

Въпросната комисия е съставено главно от съветници, които в годините са се изказвали против запазването на парка. Първото заседание на комисията беше днес, заявяват екоактивистите от Стара Загора.

Според тях в комисията отново се говори колко ще струва отчуждаването на намиращите се в парка частни имоти. По-важният въпрос обаче е колко ще струва изграждането на цялата инфраструктура за предвидения там нов квартал. Отчуждаването на някои имоти, за да се запази паркът, е в угода на целия град, а изграждането на инфраструктура на цял нов квартал е единствено в угода на собствениците и ще излезе от общинския джоб, категорични са от "Запазете Бедечка".

Ако паркът не бъде запазен, на мястото се предвижда основен булевард, кръгови движения, мостове, няколко километра вътрешноквартални улици, както и цялата подземна инфраструктура заедно с комуналните услуги. По предварителни разчети на разработчиците на плана за спасяване на парка само за най-гъсто залесената част на парка и без прокарване на булевард, цената на инфраструктурата достига до 25 милиона лева.

Подобен сценарий се разигра и през 2013 г. - след първите протести за Бедечка. Тогава кметът внесе предложение за запазване на парка, но отново извънредна комисия разпространи становище, че било скъпо, без да вземе предвид реалната стойност на подготвяната инфраструктура. След комисията тогава Общинският съвет масово се въздържа.

Така в Стара Загора се очертава казус, подобен на този в Копривщица, а шумно рекламираното запазване на парка може да се окаже единствено пиар акция. В същото време, в периода на междувластие в страната, без много шум, „Бедечка“ на практика ще бъде заличена. Очакват се нови протести, след като вече няколко години в Стара Загора протестират срещу унищожаването на 400 декара с няколко хиляди картотекирани дървета и с алеи. заради този казус беше отстранен и главният архитект на града, а преди година протести имаше дори в София, на Орлов мост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови