Тормоз на работещи в големите хранителни магазини

OFFNews 17 август 2016 в 14:14 5548 5

Главната инспекция по труда откри редица нередности след масови проверки в големите хранителни магазини и в други търговски обекти в цялата страна.

ГИТ проведе кампания за условията на труда, като в проверките са включени и големите хранителни вериги като Била, Кауфланд, Лидъл, обясниха от институцията.

Оказва се, че в тях и в други търговски обекти масово не се спазва работното време.

По време на тези проверки са констатирани 1289 броя нарушения. Всяко седмо нарушение в търговските обекти е свързано с нарушение на работното време. 209 са случаите на работещи без трудов договор, което се смята за голямо трудово нарушение.

Обектите, в които са разкрити нередности, ще получат предписания, а ако не ги изпълнят и актове, които предвиждат минимална глоба 1 500 лв.

Най-големите нарушения се правят със сумираното работно време, което е вратичка за неспазване на правата на работниците.

Когато ГИТ влезе на проверка в даден обект, всички работещи в момента трябва да попълнят декларация и в нея да напишат какво им е работното време.

„Работниците обаче не съдействат на инспекторите, те не казват, че правата им са нарушени и си пазят работното място“, коментираха от ГИТ.

Именно поради тази причина инспекторите разпитват какво е работното им време и ако например кажат, че е 4 часа, отиват отново след няколко часа, когато откриват, че работещият е още там.

По време на проверката са открити само трима работници без трудов договор, но нарушенията, свързани с възникването на трудовите правоотношения като цяло, са 54.

Инспектирани са 384 обекта на големи търговски вериги в цялата страна. Установени са и проблеми с неизплатени в срок трудови възнаграждения.

Установените нарушения в областта на здравословните и безопасни условия на труд са 657 броя.

Най-често се установява недокументиране, съгласно изискванията, на проведените инструктажи по безопасност и здраве при работа; не се оценяват специфични рискове, като например много разпространената в търговските обекти ръчна работа с тежести, и съответно не се предприемат мерки за минимизирането им; на работниците, принудени да работят прави, не се осигуряват седалки при кратките почивки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12266

5

Driver007

17.08 2016 в 19:46

Ооо, да и забравих да попитам.

Разрешено ли ми е да работя на граждански договор?

Питам, че нямам пари за адвокат.

Мерси.

12266

4

Driver007

17.08 2016 в 19:43

Ама тормозът НАД работещите или НА работещите е?
От заглавието излиза, че работещите тормозят някого, а текстът разказва друго.

Апропо - работното време може да се спазва стриктно само в производство, кол центрове - там, където се работи на смени и "трудещите" се застъпват по време.

Мерено ли е времето за цигари на работещите? Особено когато се покриват взаимно?

25665

3

Victimized

17.08 2016 в 16:33

Такива акцийки в България се правят с цел натиск , всички знаем ,че 1500 лв са нищо за тези вериги , следователно това е само показно . Идват избори и всички дърпат чергата , че трябва да се пълнят касите ...

13709

2

Маргарит

17.08 2016 в 15:50

При 1500лв глоба всеки работодател ще предпочете да ги плати и да уволни показно и за назидание на останалите този, който е пропял.
И случаят няма да се повтори.

Ако заплахата е много голяма глоба за доказани нарушения, тогава ще се наложи да се позамислят.

Това по принцип де, не че може да се случи в територията.

12182

1

sawall

17.08 2016 в 15:46

А ако мине и ХЕИ колко парчета кашкавал ще намерят с изтекъл срок, но с поостъргани потъмнели части и нов етикет...