Торонто: Пряко от снимачната площадка на мистериите на Мърдок и Франки Дрейк

“Криминалните случаи на Мърдок” вече се излъчва и у нас, а “Мистериите на Франки Дрейк” дебютира на 4-ти ноември по Epic Drama, част от семейството на Viasat World

Станислава Айви 06 октомври 2018 в 00:07 11929 0

Снимка Epic Drama

Ако не сте попадали в Канада, е хубаво да знаете, че там живеят едни от най-симпатичните хора на света. Моето пребиваване в Торонто е, за да прекарам два дни на снимачните площадки на два хитови канадски сериала, които карат милиони зрители по целия свят да следят разплитането на мистерии. 

Първия ден попадам сред чаровния и усмихнат екип на сериала Frankie Drake’s Mysteries. Предимно женски екип, веднага ми прави впечатление спокойствието на снимачната площадка. Главните героини са четири дами – Франки, Труди, Мери и Фло, които през 1920-те години разплитат случаи на убийства. Франки и Труди са детективи, които не се вписват особено в обществото, тъй като са жени, Франки обича алкохола и мъжете, а Труди е чернокожа. С всички тези предпоставки накуп, към тях се присъединяват и Мери, която мечтае да бъде полицай, но е жена и вижда възможността да помага на Франки и Труди като призвание, както и Фло, която винаги е искала да бъде лекар, но отново поради пола си, не е могла и сега учи в медицинско училище вечер, а през деня работи в моргата и сериозно допринася към екипа със знанията си.

Станислава с Франки Снимка: Epic Drama

И четирите актриси много харесват героините си и с радост се превъплъщават в тях за втори сезон. Преди да седна да гледам малко от самите снимки на сериала, се срещам за интервюта с всички главни действащи лица. Първа е една от дамите, създала сериала, която и пише голяма част от сценариите – Каръл Хей. Заставайки пред камерата, Каръл споделя, че се чувства много неловко с грим и прическа и не знае как актрисите го правят всеки ден. Говорим си за началото на сериала и защо успява да стане толкова успешен, тя е много приятен събеседник и разбирам, че е снаха на дамата начело на продуцентската къща, която прави сериала – Shaftеsbury, Кристина Дженингс.

Двете дами са много мощна комбинация в създаването на успешни истории през годините. След нея се срещам и с един от малкото мъже в екипа, но той е прекият отговорник в това всичко да се движи по план и е начело на цялата продукция – Джеймс Хърст. Той ми разказва как попада във втори сезон, след като му предлагат позицията по време на подкаст, който той записва с Каръл. Самият той има предишен опит в няколко други сериала и споделя, че му е много интересно.

Идва ред и на актрисите! Шарън Матюс е позната като театрална и музикална актриса, която е била част и от успешни филмови заглавия като Mean Girls и Hairspray. Едра и много лъчезарна жена, тя изпълва пространството със смях и настроение. Разказва ми колко ѝ харесва Фло като героиня и че с другите момичета наистина са семейство. Самата тя има и музикална постановка, а енергията ѝ е неизчерпаема. Накрая на разговора я моля да ми изпее нещо и тя веднага започва парче на Джони Мичъл и то в два варианта.

Ребека Лидиард е следващата, която се появява за интервю. Облечена е в костюма си на Мери Шоу – дамата, която следи правилата и морала и мечтае да бъде полицай. Ребека е толкова нежна и деликатна и по същия начин разказва за героинята си. Предишната по-голяма роля на актрисата е хитовото заглавие на Нетфликс Alias Grace – където тя е в много по-различен образ на Мери Уитни, която умира при неуспешен опит за аборт в драматичната история по романа на Маргарет Атууд. В средата на интервюто актрисата е привикана на снимачната площадка, но бързо се завръща след това. Разказва ми, че много обича да пътува и смята да направи това след края на снимките заедно с приятеля си.

Остават ми срещи с актрисите Лорън Лий Смит и Шантел Райли, които са в ролите на Франки и Труди, но и двете все още снимат сцените си. Разхождам се и из всички декори, където екипът не снима в този момент и се пренасям в атмосферата на това да си жена детектив през 20-те години. Отивам да гледам как работят, но преди това се отбивам до специално поръчаното от Шарън и Ребека за целия екип камионче със сладолед.

Снимките на епизода, на които присъствам, също се ръководят от дама – режисьор на епизода. Всичко тече много лесно и изглежда истински приятно да си свидетел. Дават ми слушалки, за да следя разговора, и се озовавам до малко момченце, което е племенник на актрисата Шантел Райли и е много впечатлен от леля си, макар че пред мен се опитва да не го покаже.
Шантел е също впечатляваща музикална актриса, която е била на Бродуей и последната година е много успешна за нея и на малкия екран. Освен като Труди в “Мистериите на Франки Дрейк”, тя участва и в екшън фантастиката “Уинона Ърп”, а сега предстои да има и постоянна роля в новия сериал продължение на хитовия Suits (където участва и актрисата, превърнала се в принцеса - Мегън Маркъл). Питам я защо не са направили дует с Шарън Матюс досега и тя през смях ми казва, че това е страхотна идея и ако се случи, ще е благодарение на мен.

Последна пред камерата застава и самата Франки Дрейк – Лорън Лий Смит. Актрисата също е в костюм и с червенокоса перука. Оказваме се с еднакви прически в този момент, но тя споделя, че не е могла да поддържа червената коса и под перуката е руса. Канадската актриса е специално избрана да бъде Франки от създателите, след като е работила с тях и преди. Разказва ми същото както и другите три, че са много близки. А миналата година участва във филма, носител на “Оскар” – “Формата на водата”, където играе жената на героя на Майкъл Шанън. Разказва ми как току-що е била родила, когато ѝ се обаждат за тази роля и тя успява да направи много сериозна организация с бебето и мъжа си, за да не загуби този шанс.

На следващия ден е време и за другия сериал – Murdoch Mysteries или “Криминалните случаи на Мърдок”. Сериал на същата продуцентска компания, поредицата е супер успешна и в момента снима 12-тия си сезон. Актьорите и героите им са толкова обичани от публиката по целия свят, че всички признават как често ги бъркат с героите им. Историята е на детектив Уилям Мърдок, който разкрива мистериозни убийства в Торонто в края на 19-ти век и който има сложни любовни взаимоотношения с доктор Джулия Огден, която му помага като патолог в моргата.

С Мърдок

В ролите на Уилям и Джулия са актьорите Яник Бисон и Хелейн Джой, които признават, че хората често не ги разпознават, когато не са в костюми, и им пишат много писма през годините. Канадски актьор, Яник Бисон е много красив мъж, който изглежда добре и в обикновения живот, и като талантливия детектив. А Хелейн Джой е австралийка и мъжко момиче, което наистина коренно се променя като визия и поведение в обикновения живот. Тя ме развежда из снимачната площадка и ми разказва много истории, тъй като 12 години съдържат безброй такива. Живее в Канада от много време, но обича да се връща и до Австралия.

Огромен екип, декори и гардероб са част от историята на сериала. За снимките ми помага операторът Мартин Браун – много усмихнат и с много опит във всякакви продукции. Споделя, че живее във ферма на север от Торонто и има 6 коня, 2 кучета и две големи дъщери, а в същото време е невъзможно да му дадеш 52 години!

Пред камерата му застават и един от дизайнерите на костюми Джоанна Сирокомия, човекът начело на цялата продукция Пийт Мичъл, сценографът Крейг Грант и актьорът Даниел Маслани, който се присъединява към продукцията преди два сезона отново в ролята на детектив, но много по-различен от Мърдок. Самият Даниел е от актьорско семейство и е брат на Татяна Маслани, която нашумя със сериала “Orphan Black”. Всички за толкова мили и любезни, но най-любопитният момент за мен идва, когато асистент режисьорът ми позволява да запиша едно от обръщенията си към камерата в средата на снимачната им площадка, докато екипът завърта камерите за следващата сцена. По принцип по време на продукция не всички са толкова спокойни и разбрани и съм убедена вече в това, че канадците са едни от най-любезните хора!

Epic Drama е най-новият канал от семейството на Viasat History и TV1000, достъпен вече и във VIVACOM TV на позиция 55 за DTH в пакет TV 2L и на позиция 76 за IPTV в пакет TV 2L+, както и в мрежата на А1 на позиции за DTH – 60, за DTV (кабелна) – 214, за IPTV (Premium) - 201. ТВ каналът е наличен и в ТЕЛЕКАБЕЛ - на HD позиция 228, SD канал 185, Силистра ТВ – 173 канал, TV SAT COM - 23/24, в NetWorx – на позиция 230, както и в София – чрез NET1 на 129 канал.

Сред премиерите в стартовата схема на Epic Drama преди година бе създаденият от изцяло дамски творчески екип „Блудници“, в чийто втори сезон от 1 октомври участва и Лив Тайлър, и разкошният „Версай“; в средата на март дебютира испанският трилър хит „Чумата“, на Цветница - „Миниатюристът“, а през лятото текат всички сезони на култовия „Династията на Тюдорите“. На 16 септември бе премиерата на фентъзи поредицата в 13 части „Беоулф: Завръщане у дома“, а на 18 октомври 2018 г. дебютира култовият „Вавилон в Берлин“.

Можете да гледате първите епизоди на няколко от сериалите по Epic Drama онлайн свободно на: https://www.epicdrama.bg/watch-now/.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!