Тренд: 60% от българите оценяват положително посещението на папа Франциск

OFFNews 03 май 2019 в 09:51 2110 0

Снимка Тренд

Две трети от българите са разбрали за посещението на главата на Римокатолическата църква папа Франциск в България, показва социологическо проучване на "Тренд". Малко над една трета не са разбрали за това посещение.

60% от българите оценяват положително посещението на Светия отец в България, а малко под една трета не могат да преценят каква оценка да дадат. Младите хора на възраст 18-29 г. в най-малък дял са запознати с посещението на папата и в най-голям дял - близо половината от тях - не могат да преценят каква оценка да дадат.

В същото време, проучването отчита високи стойности на положително отношение (57%) към папата. Едва 8% от българите посочват, че имат отрицателно отношение.

Малко под една трета (31%) от българите посочват, че ще следят посещението на папата в България. Видно е от данните, че с увеличаването на възрастта се увеличава делът на хората, които ще следят това посещение. Най-незаинтересовани остават най-младите на възраст 18-29 г.

В контекста на посещението на папа Франциск, "Тренд" проверява и дали българите приемат духовните лица като наместници на Бог на земята. 32% от българите посочват, че приемат духовните лица за наместници на Бог на земята. Имайки предвид, че 1% от извадката отговаря на 55 хил. души, то малко под 1 млн. и 800 хил. българи приемат тази гледна точка за духовните наместници. 41% са на противоположното мнение – не ги приемат. Видно е от данните, че по-младите българи, за сметка на по-възрастните, в по-малки дялове приемат духовните лица за наместници на Бог на земята. С увеличаването на възрастта нараства делът на хората, които приемат духовните лица като наместници на Бог. 12% от българите са посочили, че не вярват в Бог. Младите хора на възраст 18-29 г. в най-голям дял са атеистично настроени.

Данните са от редовното проучване на „Тренд" по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите спрямо предстоящото посещение на папа Франциск в България. Проучването е реализирано в периода 5-12 април 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице" сред 1008 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови