Три изпита пресяват кандидат-студенти в Софийския университет

OFFNews 15 април 2018 в 07:14 3560 0

Три приемни изпита ще пресяват кандидат-студенти в Софийския университет днес.

Ще се проведат биология, география и събеседването за специалността "Музикални медийни технологии и тонрежисура".

Изпитът по биология и събеседването започват в 9 ч, а географията е от 14 ч.

Кандидатстудентският изпит по биология е писмен, анонимен, в две части с обща продължителност от 4 астрономически часа.

Първата част е от 30 тестови задачи, включващи материал от VIII, IX и X клас. Задачите са със структуриран отговор - множествен избор с четири дистрактора (неправилни, но правдоподобни отговори) и единствен верен отговор. Задачите показват фактически знания по биология и основни логически и аналитични умения.

Втората част е развиване на тема от учебния материал от IX и X клас. Тематичната част трябва да бъде разработена в рамките на училищния курс по биология. При оценяване на писмените работи ще се имат предвид следните критерии: вярно, точно, логично и изчерпателно представяне на биологичния материал; начин на интерпретиране на учебното съдържание и възможности за анализиране и съпоставяне на съществени факти; изчерпателно излагане и аргументиране на знанията; владеене и правилна употреба на биологичните термини; обща биологична и езикова култура на кандидата.

Конкурсният изпит за специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ се провежда под формата на събеседване, на което кандидат-студентите представят портфолио с медийни реализации, предоставени на стандартен звуконосител или личен лаптоп, в един от следните варианти: аранжименти; звукозаписни проекти; рекламни клипове; ремикси и др. В момента на събеседването се дискутира начинът на изработка, концепцията и изпълнението.

Кандидатстудентският изпит по география е върху учебния материал от задължителната и профилираната подготовка по география и икономика. Той е писмен, във вид на тест от 100 въпроса, от които 40 са от учебния материал за IX клас, а останалите 60 – от учебния материал за X клас. Времетраенето на изпита е 3 часа. Тестът съдържа задачи за географски факти, обекти, явления и процеси и за тяхното анализиране, интерпретиране и сравнение. Всеки въпрос има само един верен отговор от четири възможни, отбелязани в теста с буквите А, Б, В и Г. Всеки верен отговор носи по 1 точка. Максималният брой точки от теста е 100.

Правилните отговори се публикуват на страницата на Софийския университет няколко часа след приключването на съответния изпит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови