Три комисии подкрепиха проекта за вода по тръбите на София за Перник

Торнадо по трасето, радиоактивен язовир и властта на дъното на Студена по време на дебата

OFFNews 27 януари 2020 в 16:51 3315 0

Три комисии в Столичния общински съвет подкрепиха единодушно възможността София да помогне за водната криза в Перник, като предостави ВиК мрежата си от яз. Бели Искър до Мало Бучино и оттам до областния град.  

Проведохме тестове по цялото трасе от Бели Искър до Мало Бучино, като пуснахме вода с дебит около 400 л/сек, проверката бе успешна, увери съветниците шефът на "Софийска вода" Васил Тренев. Той допълни, че е наредил инспекция на цялото трасе, която още не е приключила. 

Арх. Борислав Игнатов от ДБ показа сниман от него клип на шахта по трасето между Мало Бучино и Горна Баня, където има сериозен теч, както и нерагламентирано ползване вода.

Благодаря за сигнала, който подавате като гражданин, отговори Тренев. Той увери, че този теч е спрян още днес, а през миналата година е имало по 38 аварии на ден, както и 900 нерегламентирани ползвания на вода. Водопроводната мрежа на София е 4000 км - от София до Виена и обратно, уточни той. 

Яз. Бели Искър от 10 години е за ремонт, яз. Студена няма да се напълни скоро, а къде е яз. Пчелина в цялата схема, заяви Грети Стефанова от ДБ. Водата от Рила ще се използва от "Стомана" или предприятието ще се закрие, попита тя. 

Няма да е чудно, ако през юни има воден режим в някои квартали на София, а може да се стигне и до режим на тока, предположи Стефанова. Тя обяви още, че яз. Огняново, от който ще се гради резервна връзка към столицата, има радиоактивна вода, а стената му няма акт 16. 

Може да има и торнадо по трасето, репликира Прошко Прошков, който е един от вносителите на доклада за помощта на София за Перник. Той призова да не се плашат излишно хората. "Знам, че някои искат правителството, общинарите, кметът Фандъкова... да подадем оставки и да седнем на дъното на яз. Студена, за да ни залеете с вода, но няма смисъл да се плашат хората, каза още Прошков. 

Тома Белев подчерта, че договорите на "Софийска вода" не минават през СОС и дружеството може да си сключи договор с ВиК Перник и без да се допитва до съветниците. 

КЕВР ще определи цената на водата, стана ясно още на съвместното заседание на трите комисии. 

На него дойде и лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова. Тя попита представителите на "Софийска вода" какво ще се случи със съоръженията от Мало Бучино до Перник, след като се нормализира водоподаването на областния град, и кой ще плаща разходите за експлоатация и поддръжка. 

Разходите ще са за сметка на концесионера - в участъка на "Софийска вода" и на ВиК Перник съответно, отговори Тренев. 

Утре на извънредно заседание СОС ще гласува окончателно помощта за водната криза в Перник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови