Трима български ученици с медали от олимпиада по астрономия в Китай

OFFNews 05 ноември 2017 в 12:01 3737 1

Трима български ученици се връщат с медали от 22-та международна олимпиада по астрономия, която се проведе от 27 октомври до 4 ноември в град Уейхай, Китай, съобщи Сдружението на българските олимпийски отбори по природни науки. Тримата са Васил Николов, Тодор Кюркчиев и Любомир Шойлев, те спечелиха бронзови медали.

Участваха 58 ученици от 12 страни, включително България, Виетнам, Индия, Италия, Китай, Корея, Румъния, Русия, Тайланд, Украйна, Чехия, Шри Ланка. Те се състезаваха в две възрастови групи - младша възраст от 14 до 16 години и старша възраст от 16 до 18 години. Олимпиадата се проведе в три тура - теоретичен, практически и наблюдателен.

Двама от медалистите ни се състезаваха в младша възраст - Васил Николов е осмокласник в ПЧМГ, а Тодор Кюркчиев - деветокласник в Американския колеж.

Любомир Шойлев е единадесетокласник в ПМГ "Никола Обрешков", Бургас.

Ръководители на националния отбор по астрономия тази година са д-р Ева Божурова от Националната астрономическа обсерватория - Варна, и Светлана Цекова от Обсерваторията в Ямбол.

От 12 до 21 ноември предстои последната олимпиада за състезателен сезон 2017 г. - Международната по астрономия и астрофизика в Тайланд, където България ще има трима представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8570

1

Georgi_G

05.11 2017 в 13:26

Хора, мастилото ли ви свърши, че не успяхте да изпишете имената на всички български деца , заслужили участие и състезавали се за България!