Трима спасиха Божия кръст в Кърджали (снимки)

Вилдан Байрямова 06 януари 2019 в 14:34 5428 0

Снимка Вилдан Байрямова

Три пъти на Богоявление в Кърджали летя Божият кръст. Два пъти светият символ бе хвърлен от Пловдивския митрополит Николай, пристигнал за големия християнски празник в Кърджали в средновековния манастирски комплекс „Св.Йоан Предтеча“. И трети – от Димитър Стойчев, член на църковното настоятелство при централния храм „Св.Георги Победоносец“.

Председателката на парламента Цвета Караянчева не се появи, както бе съобщено, а причините били здравословни.

Затова пък в мразовития ден в подстъпите към „Св.Йоан Предтеча“ бе строена 68-а бригада специални войски от Пловдив /парашутисти/, а владиката освети бойните знамена. Неясно защо енорийският свещеник Петър Гарена от „Св.Георги Победоносец“ стърчеше самотен зад официалната митрополитско-политическа група, докато траеше церемонията. Дворът на средновековния храм пращеше от миряни в очакване на спасяването на Кръста. Предния ден кметът Хасан Азис бе занесъл на тримата действащи в града свещеници светена вода от Къщата на Дева Мария в Ефес край турския град Измир.

Митрополит Николай застана на ръба на отвесния бряг на река Арда и оттам хвърли Кръста, а голите младежи, струпани на платформата, скочиха в ледените води да го спасяват. Иван Каменов успя да го грабне под съпровода на бурни овации и одобрителни възгласи. После човешкото гъмжило се струпа около предварително изградения басейн с гореща вода.

Дим над водата

Кръстът трябваше да полети повторно, защото малчуганите от Неделното училище на отец Николай от „Св.Йоан Предтеча“ изгаряха от нетърпение, освен че се забавляваха. Дим над водата се стелеше, пловдивските духовници се усмихваха, родители дебнеха децата си и стискаха дрехите им. Калоян Дяков на 12 г. бе късметлията. 

Заря посред бял ден ознаменува Богоявление. Миряните обсадиха владиката и страстно целуваха десницата му. Журналистите пак претърпяха фиаско – Божият наместник не благоволи да чуе и отговори на горещите им въпроси. Защо римокатолическият Папа Франциск няма да удостои Пловдив с присъствието си през май, тръгва ли разкол в православието /както вчера се произнесе Москва/, след като Вселенският патриарх Вартоломей даде томос на Украинската църква – питанията бяха последвани от многократното „За много години“, изричано от митрополитските уста.

Кръст и на другия бряг на реката

И днес, както миналата година на този ден, Кърджали отново предложи алтернатива. Рехаво шествие с хоругви потегли от централната църква „Св.Георги Победоносец“. Предшестваше го полицейска патрулка, а зад него с автомобилите си го следваха лидери и общински съветници от БСП. Свещенослужителят в храма Петър Гарена обаче крещящо липсваше. Вероятно това отсъствие бе свързано с покаянието, на което бе принуден на този ден преди година – тогава тържественият дух се размина с отеца – митрополит Николай изля гнева си върху него и го предупреди да се съобразява с църковния канон, не липсваха и тежки заплахи. „Ако не спазваш канона, ако има второ шествие и хвърляш кръста, край, край с теб!“, изрече владиката пред смутения поп, навел се да му целува ръка.

Всяка година на Йордановден местните жители очакват поредната изненада, сътворена от ексцентричния поп Петър - Кръстът и децата за кръщението са пътували до реката с велосипеди, камили, фадрома, магарета, ретро-автомобил, БТР, каруца, пожарен автомобил с 30-метрова стълба и т.н., хвърлян е от катамаран, от мост, от спасителна лодка на Гражданска защита. Включването на владиката миналата година буквално елиминира плановете на местния свещеник да развее расо от делтапланер.

„Всеки Божи дом има право да хвърля Кръста“

„Как защо сме тук, всеки Божи дом може да хвърля Кръста“, изуми се от въпроса Димитър Стойчев от църковното настоятелство при „Св.Георги Победоносец“. Шествието вече беше спряло на речния бряг, под зорките очи на полицията се включиха и придошли кръстоловци от близката махала „Боровец“. „Всички сме бедни, момчетата идват да спечелят някой лев“, аргументира присъствието им мургав мъж. Запитан как се казва, той отговори: „Няма смисъл“.

Димитър Стойчев подчерта, че „някой, който си въобразява, че може да надскочи боя си, иска да промени традициите“, имал предвид „някои началници в църквата“. Подозирал, че „някой ден и това няма да се случва“, притеснявал се от назряващото разделение между хората и църквите в града. „Свещениците в Кърджали са подложени на тежък натиск – от началниците си, от политиците. Не искам да вярвам, че са партизирани“, уточни той. Кметът Хасан Азис и Стойчев оглавиха алтернативното Богоявление.

Азис обяви, че ще бъде представен древният ритуал „Мъжки водици“ и обясни, че „този празник води началото си още преди Христа“. И че в Арда ще бъде хвърлен букет от здравец. И че никой не трябва да си помисля, че има тенденция на разделение, напротив, празникът обединява и трябва да носи смирение. Стойчев, от своя страна, обяви Азис за „патрон на празника и христолюбив мюсюлманин“. „Сега, освен здравеца, ние ще хвърлим Кръста“, каза той. В крайна сметка, символът на вярата, окичен със здравеца“ полетя за трети път, улови го Флорент Ставилеци, спасител при закрития плувен басейн. А „Мъжки водици нямаше“, въпреки кметската идея. Но пък всички, спасявали Кръста, получиха своите 40 лева и нахлузиха дрехите си.

Снимки: Вилдан Байрямова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови